Afbeelding
Foto: aangeleverd

Expositie van Minh Tran in stadhuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In de hal van het stadhuis is van dinsdag 23 januari tot en met vrijdag 26 april werk te bezichtigen van de in 2020 overleden kunstenaar Minh Tran (1965) uit Kampen. Minh ontvluchtte als tiener op 11 juli 1981 samen met ruim honderd andere Vietnamezen het door communisten veroverde Zuid-Vietnam. 

Na weken op zee rondgedobberd te hebben (de scheepsmotor had het al snel begeven) wordt het gammele scheepje opgemerkt door de bemanning van de Nederlandse gastanker Antilla Bay. De Nederlandse zeelieden nemen de zeer verzwakte bootvluchtelingen aan boord en brengen hen naar Manilla. De redding is op dat moment wereldnieuws. Vanuit Manilla gaat de groep naar een vluchtelingenkamp op Palawan. Uiteindelijk mogen de Vietnamese vluchtelingen in 1982 naar Nederland komen.

Minh komt terecht in het opvangcentrum in Steenwijkerwold. Hij wil graag naar een kunstacademie. Na in Zwolle zijn Havo-diploma te hebben behaald, wordt hij toegelaten op de kunstacademie in Kampen. Minh Tran volgt de studierichting Illustratie en studeert in 1995 succesvol af als redactioneel illustrator. Hij gaat in Amsterdam werken voor enkele bladen en tijdschriften, waaronder Elegance. Voor dit blad heeft hij onder andere een serie illustraties van de tekens van de dierenriem gemaakt. Op de tentoonstelling zijn diverse originele ontwerpen van in opdracht gemaakte illustraties te bewonderen.

Omdat hij niet volledig van zijn werk kan bestaan, moet Minh van de uitkeringsinstantie in de kassen in Aalsmeer werken. Hij wordt hier diepongelukkig van en raakt in Amsterdam steeds meer in een isolement. In die periode ontmoet hij zijn latere levenspartner Wardi Koops uit Kampen. Deze haalt hem over naar Kampen terug te keren.

In zijn studietijd aan de kunstacademie experimenteert Minh er lustig op los met allerhande materialen en gereedschappen. Zijn werk kenmerkt zich door een fijnzinnige manier van tekenen en schilderen. Minh toont zich onder andere een meester in het hanteren van de sjabloneertechniek. Veel van de getoonde, over het algemeen kleine werken laten een vervreemdende, droomachtige wereld zien. Soms doet een tekening denken aan het werk van de Joods-Russische kunstenaar Marc Chagall.

Minh Tran was naast kunstenaar een hartstochtelijk natuurmens en een voortreffelijke kok. In de laatste fase van zijn leven heeft hij nog veel tekeningen en schilderingen gemaakt. Hij koos daarvoor onderwerpen uit zijn directe omgeving, zoals de stad Kampen, bloemstukken, de volkstuin bij Roggebotsluis, hond Tim en het Veluwemeer. Daarnaast tekende hij herinneringen aan zijn leven in Vietnam en de reizen die hij samen met zijn partner heeft gemaakt.

De tentoonstelling in de hal van het stadhuis is van maandag tot en met vrijdag te bezichtigen tijdens openingstijden. De getoonde kunstwerken zijn te koop. De helft van het aankoopbedrag wordt gedoneerd aan KWF-Kankerbestrijding.