V.l.n.r. Brigitte Wolthuis, Bas Nijhof, Renée van Riessen, Geraart Westerink en Ilja Alberts
V.l.n.r. Brigitte Wolthuis, Bas Nijhof, Renée van Riessen, Geraart Westerink en Ilja Alberts (foto: Maarten van Gemert)

Een avond vol poëzie van eigen bodem met de Kamper Stadsdichters

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Ter afsluiting van de Poëzieweek in Vlaanderen & Nederland organiseerde Bibliotheek Kampen donderdag 25 januari een poëzieavond met de Kamper Stadsdichters van toen en nu. Zij droegen nieuw werk voor als ook werk uit hun tijd als Stadsdichter. Als thema was ’Terug naar Kampen’ overgenomen van Kampen Marketing.

Strikt genomen gold het thema alleen voor Brigitte Wolthuis, Stadsdichter in 2019, 2020 en 2021. Zij is een paar gemeentes verderop aan de IJssel gaan wonen maar dichten doet ze nog volop. Bas Nijhof (2013-2016), Ilja Alberts (2016-2019) en Geraart Westerink (2020-2024) zijn hun domicilie trouw gebleven. Allen gaven allen afgelopen donderdag acte de présence in de Stadskazerne. Ellen Schwantje leidde de avond muzikaal in- en uit. Renée van Riessen mocht aanschuiven bij de Kamper Stadsdichters.

Intertekstueel
De eer om aan te schuiven, dankte Van Riessen aan de presentatie van haar vijfde gedichtenbundel ’Het komende leven’ vorig jaar. Volgens een recensie in Meander Magazine is de bundel ”alleen al intertekstueel gezien om te smullen”. Van Riessen put voor haar poëzie uit haar expertise op de vakgebieden theologie en (godsdienst)filosofie die ze doceert aan de Protestantse Theologische Universiteit.
Rond de Poëzieweek 2023 bracht ze haar toen nieuwe bundel voor het voetlicht. Die geslaagde avond bracht Anne Marth Kuilder, programmamanager Inspiratie en Participatie bij Bibliotheek Kampen, op het idee om dit jaar weer iets dergelijks op te zetten. Van Riessen pakte de handschoen op en ging samen met huidig Stadsdichter Geraart Westerink aan de slag. Het motto van Kuilder volgend: “Verbinden, nieuwe kennis creëren en in actie komen.”

Dichttalent
Nijhof, Alberts, Wolthuis en Westerink brachten nieuw werk ten gehore en gedichten van toen. De grote zaal bovenin de Stadskazerne was goed gevuld. Er bleek veel dichttalent in de zaal te zitten waaronder Jennifer Frijlink. Zij presenteerde vorig jaar haar tweede gedichtenbundel. Met haar jonge leeftijd van 24 heeft ze al een serieuze boodschap, te weten aandacht vragen voor NAH-patiënten.
Ze verklapte de verslaggever ambities te hebben voor het Stadsdichterschap. In de top drie twee jaar geleden eindigden na Geraart Westerink de Kamper dichttalenten Beau Voerman en Tjitske Buwalda. Als later dit jaar de strijd losbarst, kunnen poëzieliefhebbers hun borst nat maken. Eerder koos een biebcommissie de Stadsdichter. Westerink werd als eerste gekozen door een delegatie van het Kamper cultuurcluster SAMBIQ. Na de onthulling van de QR-codes op de Hanzebankjes waren ze voor de tweede keer bijeen.


Jennifer Frijlink (rechts) hoopt zich bij de Kamper Stadsdichters te mogen aansluiten (foto: Maarten van Gemert)

Podium
Vanuit de zaal kwam ook de suggestie om een podium te geven aan nieuwe talenten middels een Open Podium, vertelde Kuilder na afloop. Dat zou ruimte voor voordracht moeten bieden of om iets nieuws te proberen. Daarvoor kan dit jaar nog steeds het thema ’Terug naar Kampen’ gevolgd worden dat Kampen Marketing twee jaar aanhoudt.
Voor de poëzieavond vorige week sloot dat tevens aan op het thema van de landelijke poëzieweek ’Thuis’, nader geduid met de woorden ”poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen; het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet.” Zo kan dat ook gelden voor Kampen bij terugkeren. Of bij trouw blijven aan de Kamper bodem. Genoeg stof tot inspiratie, allereerst voor de Kamper Stadsdichters, toen en nu.

..