Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kamper Ambassadeur: Een goed team

· leestijd 2 minuten Algemeen

Brug-columniste en ex-kampense, Margriet Vonno-Landman, heeft na vijf jaar op de Nederlandse ambassade in Singapore, een nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bezoekt Nederlandse ambassades op alle continenten en blijft in die hoedanigheid verslag doen van haar reizen en van de verschillen en overeenkomsten met haar geboortestad Kampen.

Op de Oranje-Nassau school mochten wij een keer met dierendag ons huisdier meenemen. Gelukkig mocht ik voor deze bijzondere gelegenheid van ome Jan ‘mijn’ dwerggeitje meenemen uit zijn dierenweide. Het geitje (dat geitje heette en zwart-wit was) liep braaf mee aan een geleende hondenriem. Ze was een groot succes bij iedereen in de klas. Ik had me echter verkeken op het feit dat geitjes goed kunnen klauteren, in het bijzonder op bureautjes, en dat ze niet naar het toilet ging. Na een korte tijd lagen er overal geitenkeutels in de klas en waren er wat objecten gesneuveld. Tot mijn aangename verrassing mocht ik van de juf als enige eerder naar huis, met mijn geitje. Dat was een heel aardig gebaar van haar. Het volgende jaar was het niet meer mogelijk om je huisdier mee naar school te nemen voor dierendag. Toch jammer. 

In februari was ik aan het werk op de Nederlandse ambassade in Santiago in Chili. Daar heb ik goed samengewerkt met het team op de post, inclusief hond Boef die op bepaalde dagen ook mee aan het werk was. Boef was zindelijk, uiterst gedisciplineerd en hield zijn geblaf ook in. Hij stond wel open voor een knuffel voor wie wilde, maar hij gaf ook aan dat daar niet veel tijd voor was omdat er hard gewerkt moest worden.

Chili is een belangrijke leverancier van grondstoffen, vooral van koper en lithium. Het is ook een belangrijke partner in de Verenigde Naties. Onze ambassade helpt Nederlandse bedrijven om contacten te leggen en werkt met de Chileense overheid samen op veel thema’s. Het is een kleine ambassade die ver van Nederland ligt. Er werkt een hecht team van zowel Nederlanders als Chilenen op de post. 

De ambassade krijgt steeds meer vragen over waterbeleid, landbouw en irrigatie of kritieke grondstoffen.  Het helpen van Nederlanders als ze ver weg hun paspoort verliezen of bestolen worden neemt ook toe nu er weer gereisd kan worden. Er staat dus best wat druk op het team. Ondanks het harde werken was er een prettige sfeer. Er was oog voor elkaar en voor de menselijke maat, inclusief hond Boef die zijn bescheiden rol had in het team.

De menselijke maat is van belang, omdat ook diplomaten uiteindelijk voor Nederland en de Nederlanders werken, of ze nu een rapport schrijven, naar een overleg gaan of consulaire zaken oppakken. En die maat werkt het best als het eigen team ook in balans is.

Het was heel fijn om een paar weken onderdeel te mogen zijn van een klein maar fijn team. Bij nader inzien had mijn juf destijds wel gelijk om mij weg te sturen uit de klas. Het gaat ook om balans in een team of een klas. Een mooie les die ik eigenlijk nu pas goed begrijp. Destijds was ik vooral blij met het extra uurtje vrij. Wat heb ik toch een mooie jeugd gehad in Kampen.