Afbeelding
Foto: archiefbeeld

Onderbouwing klimaatbestendigheid belangrijk voor gebiedsvisie Reevedelta Kampen

Algemeen

KAMPEN - Het omgevingseffectrapport bij de gebiedsvisie voor Reevedelta bij Kampen is goed gebruikt om de visie beter te maken. Het rapport geeft een goed beeld van de risico’s en kansen voor de leefomgeving. Wel moet een onderbouwing van de klimaatbestendigheid op lange termijn worden opgenomen en moet het rapport concreet maken hoe alle ambities ruimtelijk passen binnen Reevedelta. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over het omgevingseffectrapport. 

De gemeente Kampen had de Commissie gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen. De gemeente Kampen wil een gebiedsvisie vaststellen voor de ontwikkeling van Reevedelta bij Kampen. De visie voorziet in de bouw van 3.200 tot 3.600 woningen. Daarnaast voorziet de visie in maatschappelijke voorzieningen, kleinschalige bedrijvigheid en natuurontwikkeling. Voordat de gemeenteraad besluit over de gebiedsvisie zijn de effecten ervan op de omgeving onderzocht in een omgevingseffectrapport. 

In het rapport ontbreekt een beschouwing over de gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn, terwijl de geplande woningen er over 100 jaar nog zullen staan. Marja van der Tas, plaatsvervangend voorzitter van de Commissie: ‘Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of er in de toekomst wel voldoende ruimte is op en rond de dijk voor aanvullende maatregelen voor hoogwaterveiligheid’. 

Naast het woningbouwprogramma heeft de gemeente ambities die ruimte vragen, zoals de ambities ‘natuurinclusief en biodivers’, ‘energieneutraal en circulair’ en ‘vitaal en gezond’. De Commissie adviseert om de ruimte die nodig is voor de ambities meer concreet te maken, te kwantificeren. Dan wordt duidelijk waar combinaties mogelijk zijn, maar ook waar keuzes nodig zijn. De Commissie adviseert het omgevingseffectrapport aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over de gebiedsvisie. De gemeente heeft aangegeven het rapport naar aanleiding van het advies aan te vullen.