Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Lammert Bastiaan van Kampen Sociaal.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Lammert Bastiaan van Kampen Sociaal. Foto: Aangeleverd

Raadspraat Kampen Sociaal: Bouwen, Bouwen, Bouwen

· leestijd 1 minuut Algemeen

We zijn al weer op de helft van deze Raadsperiode en met nog twee jaar te gaan hopen we dat alle plannen die samen met de coalitiepartijen zijn gemaakt uitvoerbaar zullen zijn, al zal de tijd gaan dringen.

Vorige week was de inschrijving van het Sonneberghkwartier. Door overschrijving kregen veel senioren te horen dat ze niet ingeloot waren, want de vraag is vele malen groter dan de behoefte. We hebben nog een flinke weg te gaan. 

Afgelopen tijd horen we ook veel berichten dat de ‘grijze golf’ waar ik zo langzamerhand zelf ook toe behoor, alleen maar groter wordt, maar het credo, ‘bouwen, bouwen, bouwen’, lijkt gemakkelijk maar niet altijd realiseerbaar. Ook waar en hoe er gebouwd moet gaan worden, is een vraag waar niet snel een antwoord op is. 

Als 16-jarige, inmiddels 50 jaar geleden, begon ik als stagiaire in het bejaardenhuis in IJsselmuiden. Eén van de voordelen van een bejaardenhuis was, het omzien naar elkaar en de zorg die heel dichtbij was. Door de verandering in de zorg zagen we veel bejaardenhuizen verdwijnen. Maar we horen steeds meer geluiden dat er meer vraag en behoefte is ontstaan om deze ‘bejaardentehuizen’ nieuw leven in te roepen. Mede door de eenzaamheid die is ontstaan onder veel ouderen. 

Wellicht kunnen we  de vraag en behoefte laten afnemen als we weer op deze wijze gaan kijken naar de huisvesting voor senioren, zelf moet ik er nog niet aan denken, maar de ogen sluiten hiervoor wil ik zeker niet, zeker wanneer je minder mobiel of hulpbehoevend wordt. 

Vanuit Den Haag wordt iedere gemeente aangespoord om meer te gaan bouwen, helaas blijft ook Kampen achter in de bouw van betaalbare huizen en levensbestendige woningen en moeten we nog flink ons best doen om de gewenste aantallen te halen, dit door diverse redenen. 

Mooi is te zien dat er uiteindelijk voor het Bovenhavenkwartier een plan ligt om 60 woningen te gaan bouwen. Er is met de omwonenden, regelmatig overleg geweest en het plan ligt nu, met meerderheid van de inspraakpartijen, ter inzage. Al jaren is deze plek voor velen een doorn in het oog, laten we hopen dat hier snel de schop de grond in kan. 

Ook de renovatie/herbouw van de oude HBS geeft een extra impuls aan het hele gebied, Nu de bouwsteigers zijn weggehaald is te zien hoe mooi het gebouw is. We zijn heel benieuwd hoe het er straks van binnen uit gaat zien. 

Lammert Bastiaan

Raadslid Kampen Sociaal

Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video 2 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 5 uur geleden
Openlucht theatervoorstelling SCHULD
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Cultuur Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 13 uur geleden