Afbeelding
Foto: Anne van Zantwijk

Jiddische zang in Stadsgehoorzaal

Algemeen

KAMPEN – Vrijdag 26 april brengt Niki Jacobs in de Stadsgehoorzaal haar voorstelling ‘De ballade van Mauthausen’. Daarin wordt o.a. de beroemde Mauthausen cyclus van Theodorakis gebracht, die in Nederland veel bekendheid kreeg door de vertolking van Liesbeth List.

Niki Jacobs zingt in deze voorstelling in het Jiddisch, de taal van de Europese Joden. Al meer dan twintig jaar brengt ze het Jiddische lied voor een groot publiek, zo ook tijdens het openingsfeest ‘Amsterdam 750 jaar’ in het Ziggo Dome op 27 oktober 2024. 

Niki Jacobs wil van haar voorstelling geen politiek beladen boodschap maken, maar hoop en barmhartigheid uitdragen. Velen zijn enthousiast over haar vertolking, zo ook Brigitte Kaandorp: ‘Vanaf de eerste minuut werd ik geraakt door de haarscherpe arrangementen, haar loepzuivere stem en de ontroerende thematiek van deze voorstelling. Met natte ogen verliet ik de zaal’.

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Zij wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied.