Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan met de bomen.
Wooncomplex Parkstaete aan de Kennedylaan met de bomen. Foto: Tennekes

Woningbouwplan Kennedylaan weer op tafel bij Raad van State

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG/KAMPEN – De kap van 32 bomen is intussen uitgevoerd om te voorkomen dat tijdens het broedseizoen vogels daar een plek zouden zoeken en een vertraging zouden veroorzaken. Maar projectontwikkelaar BPD en woonstichting deltaWonen willen wachten met de bouw van 52 sociale huur- en koopappartementen totdat de Raad van State een definitief oordeel heeft gegeven over het bouwproject. 

Dat maakte de advocate van de ontwikkelaars vandaag bekend tijdens een tweede zitting bij de Raad. Na een eerdere zitting vorig jaar besliste de Raad dat het project niet werd geschorst. De 52 appartementen komen op de plek van de voormalige bibliotheek aan de Kennedylaan in Kampen. Dat gebouw moet nog worden gesloopt. Bewoners van het naastgelegen complex Parkstaete maken bezwaar tegen het nieuwe wooncomplex.

Te dichtbij

“We zijn niet tegen woningbouw”, zegt een van hun woordvoerders. “Dat wordt ons wel tegengeworpen. Maar het is een mooi gebouw. Het staat alleen niet op de goede plek.” De bewoners willen het complex op grotere afstand en een ontsluiting van het bijbehorende parkeerterrein naar het Van Gelderplantsoen. Zo wordt voorkomen dat er een ontsluiting komt die vlak voor hun complex Parkstaete langs loopt. 

De bewoners zeggen dat dit parkeerterrein ook dreigt te worden gebruikt door automobilisten die niet het complex bewonen of bezoeken. Dat leidt tot zoekverkeer als de parkeerplaats vol is. En dat loopt dan allemaal langs hun complex.

Een woordvoerder van de gemeente Kampen zegt dat is gekozen voor een ontsluiting van het parkeerterrein naar de Kennedylaan. Een ontsluiting naar het Van Gelderplantsoen zou anders daar weer verzet oproepen. 

De raadsvoorzitter constateerde dat de ontsluitingsweg niet vlak onder de appartementen van Parkstaete komt te lopen. En daarbij rijst dan de vraag of het nieuwe complex met parkeerterrein en ontsluiting wel zo onaanvaardbaar is.

Maar volgens de bewoners is ook inkijk in hun woningen een belangrijk bezwaar. Die appartementen hebben ramen vanaf de vloer tot aan het plafond. “Ze kijken bij mij naar binnen”, zegt een van de woordvoerders. De gemeentewoordvoerder vindt de afstand van 30 meter aanvaardbaar binnen de bebouwde kom.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 19 uur geleden
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47
Afbeelding
Ondertekening koopovereenkomst kavel Genuakade tussen Broshuis en de gemeente Kampen (6 foto's) 6 foto's instagram 16 mei, 13:59

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.