Afbeelding

Alioune Diagne verbindt mensen met elkaar door kunst

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Hij is net terug van een dansvoorstelling in Parijs, exposeerde bij de Biënnale van Senegal en is alweer uitgenodigd voor de Biënnale in Congo. Maar ook lokaal timmert Kampenaar Alioune Diagne (1982) flink aan de weg. Momenteel exposeert hij bij Quintus, een vervolg van het bijzondere lockdown-kunstproject Raamwerk in de nieuwe Hanzewijk.

Danser, choreograaf, programmeur en beeldend kunstenaar Alioune Diagne wordt in 1982 geboren in Saint-Louis, Senegal. Al van jongs af aan heeft hij een grote liefde voor beeldende kunst en dansen en dus gaat hij naar de kunstacademie van Dakar. “Ik vind het heerlijk om te schilderen. Maar na een jaar kreeg ik de mogelijkheid voor een dansopleiding in Burkino Faso en ben ik overgestapt. Dansen vind ik ook prachtig”, vertelt Alioune. In 2008 richt hij een eigen dansgroep op en toert daarmee de wereld rond. Dan ontmoet hij in zijn geboorteplaats Saint-Louis de Nederlandse Maaike Cotterink die daar werkt aan de Senegalese versie van de theaterklassieker ‘Op hoop van zegen’. De vonk springt over en zo raakt Diagne verzeilt in Nederland. “Ik woon met mijn vrouw Maaike en onze twee kinderen aan de Koning Abelsingel in Kampen. De huizen hebben prachtige hoge ramen waar we heel graag iets mee wilden doen. Zo ontstond in 2020 tijdens de eerste lockdown het idee van het kunstproject Raamwerk. We hebben alle buren gevraagd waarin zij troost vonden tijdens die eerste coronalockdown. Met die verhalen heb ik voor elke buur een mooi schilderwerk gemaakt. Zo waren we als buren door kunst toch met elkaar verbonden.”

Next step

Quintusdocent Andrea Veldman was bij de opening van Raamwerk en wilde het kunstproject graag een vervolg geven met een expositie in Quintus aan de Vloeddijk 38. Alioune: “Dit was ‘the next step’. Verbinding werd ook het thema van mijn enorme schilderwerken in de gangen van Quintus, gemaakt in een tijd waarin wij, docenten, medewerkers en het publiek van Quintus, elkaar opnieuw niet konden zien of van dichtbij ontmoeten. Met mijn werk wilde ik verbinding brengen. Ik geloof namelijk dat wij als mensen die connectie heel erg nodig hebben, zowel fysiek als mentaal.”

Openingstijden

De solo-expositie van Alioune Diagne is - evenals werk van Tom van den Bosch en de Quintus Grafiekexpositie - gratis te bezichtigen tot en met zaterdag 16 oktober tijdens de openingstijden van Quintus aan de Vloeddijk 38 in Kampen: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 13.00 uur.