Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door ondernemer Nardus Koster.
Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door ondernemer Nardus Koster. Foto: Aangeleverd.

Column: Wat doen we met oma tijdens de Kerst?

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Ik geloof dat het Freek de Jonge was die zich dat ooit afvroeg in een conference. Intussen vragen we ons in de binnenstad van Kampen af wat doen we vanaf volgend jaar met Sinterklaas, tijdens de Kerst. 

De Sinterklaasintocht was dit jaar weer, zoals vanouds, groots en indrukwekkend. Terwijl de Sint zijn intocht maakte aan de IJsselkade, ter hoogte van de Stadskazerne, was de rest van de binnenstad redelijk uitgestorven. Tot het moment dat de rondtocht begon van de Sint en zijn Pieten, in alle kleuren van de regenboog. De hele Oudestraat stond vol, aan beide zijden van de route, en er trok een indrukwekkende stoet voorbij met muziekpieten en pepernootuitdeelpieten. 

Gezelligheid alom. Behalve dan misschien voor een flink deel van de ondernemers in dit gebied. Al deze bezoeker staan immers met hun rug naar de winkels en daar hebben zij natuurlijk helemaal niets aan. Dat geeft niets, want in de dagen en weken erna komen diezelfde bezoekers natuurlijk weer naar deze winkel, die deze fantastische intocht hebben georganiseerd en bekostigt. 

Tussentijds vindt er nog, in de goede Amerikaanse traditie, een zwarte vrijdag plaats. Op de vrijdag na Thanksgiving, waar we in Nederland dan weer helemaal niets mee doen. En voor we goed en wel 5 december hebben bereikt staan de eerste Kerstbomen al in de etalages en hangen de ballen weer voor de verschillende winkelramen. 

Welk feest vieren we nu precies wanneer? Lijkt steeds meer de te beantwoorden vraag. Bij verschillende ondernemers hangen de Sint posters een week later nog op de ramen, terwijl datzelfde weekend Kerst In Oud Kampen al plaatsvindt. 

Misten we in de tussentijd nog de altijd gezellige koopavonden? Dat gezellige is er wel een beetje af en druk is het ook allerminst. Toch mogen we tijdens Kerst In Oud Kampen in één week maar liefst driemaal een koopavond organiseren en verwelkomen we op die drie avonden met veel plezier duizenden bezoekers aan onze mooie Hanzestad. 

Dat ligt nu net een paar dagen achter ons en de ondernemers van de Binnenstad van Kampen staan de komende tijd natuurlijk weer voor u klaar om u met open armen te ontvangen en u te helpen met de mooiste cadeaus voor, tijdens en na de Kerst, om uw dierbaren te verwennen. 

In het nieuwe jaar moeten we die koopavonden overigens nog maar eens tegen het licht houden.

In het nieuwe jaar moeten we die koopavonden overigens nog maar eens tegen het licht houden. Als een koopavond, opgeluisterd met een complete Pietenband en de Goedheiligman zelf, al geen drommen bezoekers naar de binnenstad trekt, waarom zou dat dan op een reguliere vrijdagavond wel het geval zijn?

Ik word graag door u van informatie voorzien over het behoud of het afschaffen van de koopavond, op vrijdag. Mag het van u naar een andere dag? Één keer in de maand? Is het niet meer van deze tijd? Of alleen nog tijdens speciale momenten, zoals de Sinterklaas en de Kerst? Ook een week met koopavonden in de week voorafgaand aan de laatste dagen voor de Kerstman zijn een optie. Met allerlei festiviteiten en speciale acties een week lang feest in de binnenstad van Kampen.

Het hoeft allemaal niet, maar het mag natuurlijk wel. En Sinterklaas, die kan ook gewoon zijn intocht blijven doen en heel veel kinderen en hun ouders blij maken. En die ouders mogen ook gewoon de ondernemers van de binnenstad van Kampen blij maken. En pas ná 5 december brengen we de binnenstad van Kampen in Kerstsferen. Toch?

Alvast mooie feestdagen en een goede jaarwisseling toegewenst!

Nick de Vries