Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Henk Selles van de CDA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Henk Selles van de CDA-fractie. Foto: Tennekes

Raadspraat CDA: Samen durven doen; doet u mee?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Velen van ons kijken ieder jaar weer uit naar de zomerperiode. De zonnestralen doen ons goed, we mogen genieten van lange zomeravonden, van reizen, van extra ‘quality time’ met onze (klein)kinderen en andere familieleden of bekenden. Kortom, we kunnen weer frisse energie opdoen en opladen voor het najaar. Opladen na een tijd waarin er veel van ons gevraagd en verwacht werd. 

De nieuwe coalitie is inmiddels gevormd. Dat is goed nieuws! Na weken van intensief overleg staat er nu een coalitie van ChristenUnie, SGP, Kampen Sociaal, GroenLinks en ons eigen CDA. Het coalitieakkoord heeft als titel ‘Samen durven doen’ gekregen. Het is belangrijk dat de volledige gemeenteraad, zowel coalitie- als oppositiepartijen, de handen ineenslaat om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan. Niet met terughoudendheid, op een veilige afstand, de kastanjes in het vuur laten liggen. Maar het lef hebben om met elkaar te durven doen. 

Kampen is namelijk een prachtige gemeente, met de historische Hanzestad aan de IJssel, de waterrijke omgeving en de levendige dorpsgemeenschappen in een waardevol buitengebied. Een gemeente om trots op te zijn met mensen die zich betrokken voelen en naar elkaar omkijken. Een mooi voorbeeld hiervan is de hartelijke ontvangst van de mensen uit Oekraïne. Maar ook denk ik aan het bruisende verenigingsleven in onze gemeente; aan al die mensen die samenkomen rond de sportkantine of het dorpshuis om elkaar te ontmoeten en samen hun vereniging te vormen. 

Het is belangrijk dat de volledige gemeenteraad, zowel coalitie- als oppositiepartijen, de handen ineenslaat om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan.”

Tegelijkertijd staan we ook in onze mooie gemeente voor grote opgaven. We willen dat ieder kind kansrijk kan opgroeien, we willen de woningbouw versnellen en ook de urgente transitie van economie en landbouw maken. 

En de stikstofcrisis, is dat alleen een boerenprobleem? Zeker niet. Alle sectoren moeten evenredig stikstof reduceren. Die afspraak is gemaakt. Als onze landelijke overheid zich aan deze afspraken houdt en tevens de provincies de uitvoering laat doen op hun eigen wijze, dan komt het goed. Dat is onze stellige overtuiging als CDA. Want door gebruik te maken van innovaties, managementmaatregelen en opkoop van vrijwillig stoppende boeren zal de Gebiedsgerichte Aanpak in Overijssel gaan werken. Mede dankzij onze boeren, die al decennia lang alle transities waar hebben gemaakt. Ze zijn niet alleen een kei in gezond voedsel produceren, maar ze zijn ook uitermate innovatief. 

Wij zijn trots op de boeren, u toch ook? Net zoals we trots zijn op alle inwoners die zich vrijwillig inzetten voor hun dorp, vereniging, medemens op welk vlak dan ook. Inwoners die samen durven doen. Samen durven doen! Daar gaan we voor. Doet u mee?

Henk Selles

Fractievoorzitter CDA Kampen

Nick de Vries