Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Robertjan de Wilde van de CDA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Robertjan de Wilde van de CDA-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat CDA: Een Koningsdag als vanouds!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vorige week kleurden veel wijken in de gemeente Kampen weer oranje of rood-wit-blauw. Na twee jaar afwezigheid, door de welbekende verstoorder, mochten de Oranjeverenigingen in Kampen en IJsselmuiden weer een aantrekkelijk programma verzorgen. 

Naast de inmiddels traditionele activiteiten zoals: reveille, aubade, muziekpleinen, spellenfestival, straatparade en vrijmarkt, werden er ook doorgewinterde activiteiten in een nieuw jasje gestoken. Een mooi voorbeeld was de Lampionnenoptocht. Waar tot enkele jaren geleden nog zowel in Kampen als IJsselmuiden een rondgang werd georganiseerd, sloegen de Oranjeverenigingen dit jaar de handen ineen en organiseerden ze ‘samen’ deze optocht. Veel mensen genoten van de vrolijke stoet en de plaatselijke muziekverenigingen gaven het met prachtige muziek nog meer glans.

Zelf mocht ik op Koningsdag in alle vroegte mijn handelswaar uitstallen op de vrijmarkt in IJsselmuiden. Rond 05.00 uur was het al druk met mensen die zochten naar een plekje. Er heerste een gemoedelijke sfeer. Hier en daar stak ik spontaan even de helpende hand uit om andere mensen te helpen met het inrichten van hun marktkraam. Uiteindelijk had iedereen een plekje en kon de verkoop beginnen. Velen wisten de weg naar de vrijmarkt te vinden en genoten mee van het gevoel van saamhorigheid en gezelligheid. Dit resulteerde in mooie gesprekken en het verkopen van stapels boeken. Samen genoten we van een prachtige Koningsdag!

Als nieuwkomer in de gemeenteraad beleefde ik donderdag 21 april jl. mijn eerste raadsvergadering. Dit was gelijk een bijzondere vergadering. Burgemeester De Rouwe wist in zijn openingswoord iedereen emotioneel te raken door een korte uiteenzetting over het trieste ongeval op de N50. Daarna werd het adviesrapport van informateur De Boer besproken. 

Het rapport leidde tot veel gesprekstof en aanvullend huiswerk voor de informateur. Hij mocht alle partijen nogmaals bevragen over mogelijke combinaties van partijen voor de te smeden coalitie. Eentje die verschillen moet durven overbruggen en een goede afspiegeling van de Kamper samenleving moet zijn. Hierbij kan voor hen het saamhorigheidsgevoel, dat we hebben beleefd tijdens Koningsdag, een mooie inspiratiebron zijn. Door samen te werken als politieke partijen, kunnen we verder bouwen aan ons Kampen. Laten we als gemeenteraad de komende vier jaar de handen ineenslaan, veel de samenwerking opzoeken en laten zien aan de burgers dat we trots zijn op onze gemeente Kampen en haar kernen. Zo zorgen we ervoor dat het saamhorigheidsgevoel niet alleen bij een dag als Koningsdag hoort, maar ons ook bindt bij het nemen van belangrijke beslissingen in de gemeenteraad.

Nick de Vries

Nick de Vries