Henk-Wim van den Berg.
Henk-Wim van den Berg. Foto: aangeleverd

Klimaatlabel. Te gek voor woorden!

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Banken pleiten voor een klimaatlabel op woningen, dat is wat de ING, Rabobank en ABN AMRO schrijven in een onlangs gepubliceerd rapport. ‘Een verplicht uniform klimaatlabel kan ervoor zorgen dat klimaatrisico’s beter in de woningwaarde worden weerspiegeld. Dat voorkomt ongemerkt doorschuiven van risico’s en helpt de koper om herstel te financieren’, stellen de banken. 

Dat vraagt om een reactie!

Banken zijn natuurlijk zuinig. Zo konden we zien dat ING 7,2 miljard nettowinst maakte in 2023 en Rabobank ruim 4,3 miljard. En als je zuinig met je geld omgaat, moet je natuurlijk ook kijken naar de risico’s in je hypotheekportefeuille. Dat moet ook van Brussel. De ECB wil, uiteraard, sterke banken. Die ECB kijkt ook naar Nederland en ziet dat ons mooie Nederland wel erg ver onder de zeespiegel ligt. Dus als de zeespiegel stijgt, staat dat halve land onder water.

Daarmee heb je de denktanks van de banken geactiveerd en die komen dan ook met de ultieme oplossing. Een klimaatlabel als oplossing voor alle klimaatrisico’s.  

Op  www.overstroomik.nl , kun je inzicht krijgen hoe hoog het water komt als het mis gaat. Er staat slechts ‘de waterhoogte bij een overstroming’. Ook de maatregelen die je nu al moet nemen.            

Wat niet staat vermeldt, is het antwoord op de vraag wiens verantwoordelijkheid dat nu eigenlijk is. De afgelopen periode is er erg veel water gevallen en is gebleken dat onze waterberging best aardig werkt. Als de overheid niet verzaakt in het onderhoud van dijken et cetera, is de vraag of, en zo ja, hoe groot dat risico van overstroming nu eigenlijk is.

In het geval Kampen/IJsselmuiden zegt de website overstroomik.nl dat we 1,5 tot 2,5 meter onder water komen te staan. Het is alleen nog nooit gebeurd en we hebben ook geen flauw idee of het ooit gaat gebeuren. Maar de banken hebben de oplossing: een klimaatlabel op elke woning (en later elk bedrijf).

Het is nog niet zolang geleden dat het energielabel is ingevoerd. Dat ging niet geheel zonder slag of stoot. Tot op heden kan worden gesteld, dat dit nog lang niet goed functioneert. 

Of loop ik achter de feiten aan en slaan we hier niet door? Moeten we ons de extra administratie, regels en maatregels op laten leggen omdat we het hier wel over het klimaat hebben…..

Henk-Wim van den Berg
Register Makelaar Taxateur
Berg Makelaardij
info@bergmakelaardij.nl