Deze editie van Raadspraat is geschreven door Rick De Breij
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Rick De Breij Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Rick de Breij van de PvdA-fractie.

Raadspraat PvdA: Het laatste restje studentenleven in Kampen

· leestijd 1 minuut Politiek

Iedere keer als ik aan een kennis, collega of medestudent vertel dat ik in een groot studentenhuis in Kampen woon, krijg ik dezelfde reactie: ‘Oh, bestaan die dan?’. En toegegeven, voordat ik bij mijn acht huisgenoten kwam hospiteren in ons huis aan de de la Sablonièrekade had ik ook geen flauw idee van het bestaan van dit laatste restje studentenleven in Kampen. 

Zo bruisend als het in de jaren ’80 moet zijn geweest is het absoluut niet meer, maar nog steeds wonen enkele tientallen studenten van de Theologische Universiteit aan de Broederweg, verspreid over een aantal grote studentenhuizen in de binnenstad. De TU heeft nog steeds alles wat een echte studentenstad ook heeft, met een studentencorps (FQI), ontgroeningen, eetbonden en een hoop gezelligheid. Ik, als niet theoloog, heb er de laatste tijd, ondanks corona, al flink wat van kunnen meekrijgen.

Helaas heeft het bestuur van de TU besloten om, tot verdriet en verontwaardiging van veel studenten, een historie van 160 jaar weg te gooien en te kiezen voor een onzeker bestaan in Zwolle of Utrecht. Hiermee lijkt er een definitief einde te komen aan Kampen als studentenstad. Ongelooflijk zonde vindt de PvdA.

Kampen moet wat onze partij betreft juist een aantrekkelijke stad blijven voor jongeren, studenten en starters. Het zijn precies déze groepen die onze binnenstad levend en actief houden. En het kan ook gewoon. Kampen zou het perfecte alternatief kunnen zijn voor studenten die (net zoals ik) de bizar hoge kamerhuur in Zwolle ontvluchten en tóch in een gezellige binnenstad willen wonen. 

Deze overtuiging heeft ons als PvdA er bijvoorbeeld toe gebracht om tegen het plan te stemmen wat overlast van zorgwoningen moest tegengaan. Dat doel steunen we uiteraard, maar niet de manier waarop. Het regelde namelijk een verbod op woningsplitsing en kamerverhuur van kamers kleiner dan 25m2. Wie kleinere kamers wil realiseren moet een aparte vergunning aanvragen, ook voor studentenhuizen. De gevolgen waren simpelweg te groot. 

Naar onze mening is dit dus precies een stap in de verkeerde richting. Kwaliteitseisen stellen aan kamerverhuur is prima en juichen wij toe, maar ik moet de eerste student in Kampen nog tegenkomen die zo’n grote kamer heeft dat aan de gestelde eis van 25m2 voldaan kan worden. De komende periode gaan we nadenken welke maatregelen we nog meer kunnen voorstellen om Kampen aantrekkelijk te houden voor jongeren. Extra starterswoningen, een goed stadsstrand, ruimte voor de horeca, etc. We moeten alles doen om Kampen aantrekkelijk te houden voor mensen die we in de toekomst hard nodig hebben!

Reageren? pvdakampen@gmail.com.