Ricardo Brink op weg naar de overwinning.
Ricardo Brink op weg naar de overwinning. Foto: Jan Timmerman

Ricardo Brink begint met winst aan Dutch Superbikeseizoen

Sport

ASSEN - Ricardo Brink is het seizoen in de Dutch Superbike uitstekend begonnen. Ondanks een schouderblessure wist de wegracer uit IJsselmuiden de openingsrace op het TT-circuit te winnen.

Voor Brink was het in Assen zoeken naar de juiste balans. Hij had nog veel last van zijn schouder na zijn val van week eerder.

In de kwalificatie van de eerste race van het seizoen van de IDM Superbike in het Duitse Oschersleben kwam hij in de problemen. Zijn versnellingsbak liep vast en Brink werd met hoge snelheid van de motor gegooid. “Ik voelde direct dat er iets niet goed was”, zei hij na afloop. In Nederland bleek dat de aanhechtingen van zijn sleutelbeen waren afgescheurd. Brink verklaarde dat hij er alles aan zou doen om toch aan de start verschijnen bij de eerste NK-wedstrijd in Assen.

Brink hield woord en was er afgelopen weekend gewoon bij. Wel spaarde hij zichzelf tijdens de kwalificatie door niet beide sessies volledig te rijden. Toch was hij twee keer ruim de snelste. Voor de wedstrijd was het de grote vraag hoe Brink zich zou houden tijdens de twaalf ronden.

Bij de start moet Brink terrein prijsgeven, maar al in de eerste ronde had hij de leidende positie te pakken. Vervolgens wist Brink ruim afstand te nemen. Hij kwam met een grote voorsprong als eerste over de streep. Het verschil met de nummer twee, Vasco van der Valk, bedroeg dertien seconden. De tweede NK-race staat in het weekend van 18 tot en met 20 juni op het programma en wordt verreden in Oschersleben.

Gerard Meijeringh