Afbeelding
Stockfoto Gerard Meijeringh

Ilhem Tamrouti overtreft zichzelf in Amerika

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

COLLEGE STATION/EUGENE/KAMPEN - Ilhem Tamrouti is vorige week uitstekend voor de dag gekomen bij de NCCA Outdoor Competitions in de Verenigde Staten. De atlete van AV Isala ’96 wist de finale te halen bij het speerwerpen en eindigde in de eindstrijd van deze internationale competitie als 23ste.

Tamrouti studeert in Amerika bij Chicago Loyola University, een van de kleinere universiteiten in Amerika en deed mee aan de NCCA Outdoor Competitions. “Dat is de grootste competitie in de VS, waar ook internationale atleten aan mogen meedoen”, vertelt Mark Jonker, de trainer van Tamrouti bij AV Isala ’96.

Doel van Tamrouti was om de finale te halen. Daarvoor moest ze wel pieken in de halve finale in College Station in de Amerikaanse staat Texas. in een deelnemersveld van 45 vrouwen bij de beste 12 zien te eindigen. Dat lukte.

Ze won de tweede groep met een nieuw Kamper record van 50,74 meter. Daarna kwamen de sterkste vrouwen van West-Amerika in actie. Uiteindelijk pakte ze de laatste plek (plaat twaalf) en mocht ze naar de grote finale in Eugene. Hiermee wist ze haar grote doel te bereiken.

In de finale in Eugene in de Amerikaanse staat Oregon ging het afgelopen donderdag wat minder. Ze was als 22ste geplaatste en eindigde als 23ste. Toch spreekt Jonker van een grootse prestatie. “De halve finale was perfect. Het is heel knap dat ze de finale heeft gehaald en het is een prestatie op zich dat ze zich bij de beste 24 heeft geschaard.”

Volgens Jonker heeft Tamrouti zich uitstekend ontwikkeld. “Ze komt steeds dichter bij de nationale top vijf. Als atlete van een kleine universiteit heeft ze de finale gehaald. Daarmee heeft ze respect afgedwongen. Misschien kan ze straks bij een grotere universiteit aansluiten. Ze moet eigenlijk meer trainingsuren maken en heeft meer faciliteiten nodig. Dat kan bij een grotere universiteit. Daar wordt ze beter ondersteund en kan ze verder groeien”, besluit Jonker.

Gerard Meijeringh