"de zaken moeten gewoon voor elkaar zijn voor onze leden."
"de zaken moeten gewoon voor elkaar zijn voor onze leden." Foto: Gerard Meijeringh

HCK-voorzitter Henk Zandbergen wil accommodatie aanpakken

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Voor Hockeyclub Kampen (HCK) wordt 2022 een belangrijk jaar.  Bij de vereniging op Sportpark Hagenbroek liggen er volop uitdagingen wat betreft de accommodatie. Aan een nieuw bestuur, onder leiding van de nieuwe voorzitter Henk Zandbergen, de taak om hier vorm aan te geven.

Op 14 oktober dit jaar was een wisseling van de wacht bij HCK. Maar liefst vier bestuursleden namen afscheid, waaronder Harry Schutte. Hij was maar liefst 33 jaar actief als bestuurslid bij HCK. Zes nieuwe bestuursleden zijn benoemd, waaronder een geheel ander dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester). 

Geen hockeyer

Henk Zandbergen is een van de nieuwelingen. Hij is de opvolger van Alco Prins, die zes jaar voorzitter is geweest van HCK. Zandbergen heeft geen verleden als hockeyer. “Zo’n zeven jaar geleden kwam ik via mijn dochter in aanraking met HCK. Ze wilde hockeyen. Toen ben ik begonnen als coach en zo leer je mensen kennen.”

Technische commissie

Zandbergen kwam vier jaar geleden in de technische commissie. “Als lid van de technische commissie moet je sterk in je schoenen staan. Na twee jaar vond ik het mooi geweest.” Zandbergen wilde wel wat blijven doen voor de vereniging en ging aan de slag in de kluscommissie. Hij merkte echter dat de technische commissie veel vragen niet aankon en keerde eind 2020 weer terug in de technische commissie. Een klein jaar later werd hij benoemd tot voorzitter. “Alco had aangegeven dat hij wilde stoppen. Meerdere mensen vroegen mij of het iets voor mij was. Een week of drie voor de algemene ledenvergadering heb ik een gesprek gehad met Alco. Daarna is het tijdens de ledenvergadering formeel geregeld.”  

120 punten

Volgens Zandbergen ligt er veel werk. Zo wil de club werk maken van het verbeteren van de accommodatie. “We hebben een serieuze nulmeting gedaan. We hebben alles op ons complex op de foto gezet. Uiteindelijk zijn daar 120 punten uitgekomen. Dat varieert van het vervangen van de regenpijp tot de slechte plekken op ons hoofdveld”, aldus Zandbergen. 

Dieptereiniging

Dat hoofdveld heeft de eerste prioriteit van het nieuwe bestuur. “We hebben het veld laten keuren. Het veld is niet versleten, maar heeft wel onderhoud nodig.” In overleg met de gemeente is besloten om een dieptereiniging uit te laten voeren. “Het veld is onderin zo verontreinigd dat de demping ter discussie staat. Met een dieptereiniging kun je de demping verbeteren. Maar we hebben wel gezegd dat we na de dieptereiniging een nieuwe meting willen.” 

Ook wijst Zandbergen op de planken op het hoofdveld. “Die zijn kapot. Als we die zelf mogen aanschaffen, kunnen we dat snel organiseren. De gemeente betaalt ons dat geld dan achteraf terug.” 

Verduurzamen

Ook wil het bestuur de accommodatie verduurzamen. “In de voorpui van onze kantine zit nu nog enkel glas. We hebben een duurzaamheidsscan aangevraagd. Dat moet ons antwoorden geven op bepaalde vragen. Wat kunnen we doen aan isolatie en hoe gaan we LED-verlichting inpassen? Ons gebouw is veertig jaar oud. De onderkant is van de gemeente en de bovenkant is van ons. In 2023 gaat de gemeente de kleedkamers aanpakken. Misschien kunnen we gezamenlijk optrekken”, zegt de nieuwe voorzitter van HCK. 

Groei

HCK telt momenteel 230 leden. “We zijn een groeiende club. Dit jaar hebben we er vijftig leden bijgekregen. Qua veldbezetting is dat een uitdaging, maar we zijn blij dat we groter worden.” 

De jongste jeugd is goed vertegenwoordigd bij HCK. “We hebben acht teams met spelers van de basisschoolleeftijd.” Maar HCK is ook actief op zoek naar oudere jeugd. Met posteracties hoopt de hockeyclub jongens en meiden uit het voortgezet onderwijs te bereiken. “En de inzet van social media groeit.” 

Veilig hockeyen

Het bestuur heeft ambitie, maar één doelstelling vormt de basis van alles. “We willen als bestuur zorgen dat iedereen op een leuke en veilige manier kan hockeyen bij HCK. Als bestuur worden we door ambitie gedreven. Alles hoeft echt niet met goud omrand te zijn, maar de zaken moeten gewoon voor elkaar zijn voor onze leden. Dat vergt veel energie en veel vastberadenheid”, besluit Zandbergen.


Gerard Meijeringh