Afbeelding
Foto Tennekes

De Blok zet DOS Kampen met wereldgoal op juiste spoor, maar vindt het belang van de drie punten een stuk interessanter

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

KAMPEN – Iedereen wil wat van Mathijs de Blok na DOS Kampen-KHC en daarom wacht broer Jochem rustig af. De speler van het G-elftal van KHC is gewoon trots op zijn broertje, die met een wereldgoal mede verantwoordelijk is voor de 2-1 overwinning van DOS.

In zijn eerste DOS Kampen-KHC ooit vult Mathijs de Blok na 27 minuten spelen de linkerbovenhoek met goud en dus staat hij na afloop de pers te woord en komt hij voor de camera van de plaatselijke media. Als medespelers voorbij lopen krijgt hij een klap op de schouders en de felicitaties zijn niet van de lucht. Ook spelers van KHC feliciteren hem en kunnen niet anders dan toegeven dat het schot van De Blok van uitzonderlijke klasse en schoonheid is.  

Het is de 27ste minuut als De Blok op zo’n twintig meter van de goal de bal in zijn voeten krijgt. Er is dan nog geen sprake van een kans, laat staan een grote zoals Raymon Beuling krijgt vijf minuten daarvoor. In één-op-één-situatie met de keeper laat Beuling dé kans op 1-0 laten liggen, maar de vrees op een kansen missend-scenario voor DOS wordt door De Blok voor even naar de vergetelheid geschoten. De jonge aanvaller dreigt rechts buitenom, maar legt de bal goed voor zijn linker en krult de bal met precisie en vaart in de kruising. Een doelpunt voor de eeuwigheid. Mooier heeft De Blok ze zelf nog niet gemaakt, al is dat ook niet zo moeilijk voor de speler die pas sinds deze zomer bij de hoofdmacht zit. 

“Het is wel iets wat ik vaker probeer. Ik trek makkelijk naar binnen. Extra mooi dat het in een derby gebeurt natuurlijk”, zegt De Blok, die zelf het belang van de drie punten voor DOS Kampen een stuk belangrijker vind.

Dat is namelijk het eerste waar de jongeling na afloop zelf over begint. “In de winterstop hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we opnieuw begonnen. Goeie voorbereiding gehad. Heel mooi dat we hier gelijk de drie punten pakken”, zegt De Blok, volgens de nieuwe trainer Johan Pitstra een speler die alles in zich heeft wat een ‘nummer tien’ moet hebben. Iemand die met zijn kwaliteiten van een halve kans een hele maakt, zoals bij de 1-0. “Zo’n speler is het inderdaad. Een groot talent”, vindt Pitstra, die zijn ploeg als een eenheid ziet acteren tegen KHC en dat is de grootste winst ten opzichte van de dramatische eerste seizoenshelft, waarin DOS drie punten uit acht duels haalt. 

“Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren”, zegt Pitstra, die met Edwin Kwakkel een groep aantrof waarin de neuzen alles behalve dezelfde kant opstonden. “De eenheid was weg. Er waren groepjes, het zat in de verwijtende sfeer. Edwin had al veel gesprekken gevoerd en winst behaald. Toen ik erbij kwam hebben we afspraken gemaakt over hoe we het voetbal oppakken. Het is in zo’n situatie belangrijk dat iedereen weet wat er van hem verwacht wordt.” 

Het is terug te zien in de derby, een enerverend potje waarin DOS door goals van De Blok en Nick Notrot op 2-0 komt, maar tevens aardig wat kansen laat liggen. Als Boaz Smits een moment van onachtzaamheid afstraft (2-1) volgt een spannend slotkwartier waarin KHC aanzet en DOS Kampen achteruit moet.

Vijf minuten voor tijd kan De Blok de wedstrijd in het slot gooien, maar speelt hij de bal net iets te ver voor zich uit als hij de uitkomende Bryan Wielandt probeert te omspelen. Uit de lastige hoek schiet De Blok de bal in het zijnet. De Blok kan opgelucht adem halen als het slotoffensief van KHC niets oplevert en de scheids, die opvallend genoeg de hele middag de kaarten op zak houdt, voor de laatste keer op zijn fluit blaast.

“Iedereen deed net een stapje meer vandaag. 110 procent, dat kon je goed zien”, jubelt De Blok, die na alle plichtplegingen eindelijk naar zijn familie kan. Naar broer Jochem en naar zijn vader en moeder. “Het is lastig voor hem om te kiezen”, weet Mathijs. Toch is de keuze na deze wedstrijd snel gemaakt door Jochem, die het jammer vindt dat ‘zijn’ KHC verliest maar broederliefde toch net even wat hoger aanslaat. Jochem zegt heel trots te zijn op zijn broertje, ook al is dat slecht nieuws voor KHC. En ach, DOS Kampen heeft de punten iets harder nodig dan KHC, dat net boven de gevarenzone staat in 1D. Met wedstrijden tegen topclubs Bennekom en CSV Apeldoorn voor de boeg en de concurrentie die in nek hijgt is het voor de ploeg van trainer Kenan Durmusoglu echter ook oppassen geblazen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding