Verliezend DOS vervalt in oude kwalen

KAMPEN - DOS Kampen heeft zaterdag met 1-2 verloren van Nunspeet. De ploeg van trainer Johan Pitstra verviel in de oude kwalen. Zelf niet scoren en daarna de doelpunten te gemakkelijk weggeven.

DOS Kampen trof met Nunspeet een lastig te bespelen ploeg. De ploeg van oud-trainer Lucas Hoekman heeft geen zin om zelf het initiatief te nemen en wacht het liefst op fouten bij de tegenstander om vervolgens in de counter toe te slaan. DOS had weinig zin om zich te laten afslachten in de omschakeling en nam daarom ook weinig risico’s. Derhalve was het niet zo vreemd dat de eerste helft een matige vertoning was met weinig hoogtepunten.

Toch had DOS in het eerste kwartier afstand moeten nemen. In de 13e minuut had Burak Alp een uitstekende pass in huis. Allan Bakker ging alleen op het doel af. De aanvaller had alle tijd, maar liep zich vast op goalie Jardi Niebeek. Zeven minuten eerder was Nunspeet al heel goed weggekomen, toen Ruben Meijer de onderkant van de lat raakte.

In de tweede helft hielp DOS Nunspeet in het zadel. Burak Öztürk won een duel, maar in plaats van de bal weg te schieten liet zich zijn tegenstander toch voor zich kruipen. Uit de daaropvolgende voorzet sloeg Nunspeet toe. De geheel vrijstaande Jonathan van ’t scoorde de openingstreffer. Tien minuten later ging het weer fout voor DOS. Onnodig werd de bal ingeleverd. Dominique van de Grift kreeg alle gelegenheid om eens lekker uit te halen en maakte van deze gelegenheid gebruik. Diens vrije uithaal betekende de 0-2 en wederom een tik voor het dit seizoen veelgeplaagde DOS.

De thuisploeg leek verslagen, maar kwam nog terug in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd kopte Twan Knul raak. DOS was nog dicht bij de gelijkmaker. Na een voorzet vanaf de rechterkant ontstond er een goede kans voor Martijn Barneveld, maar zijn kopbal ging over.

“Dit was een zure nederlaag. We maken steeds dezelfde fouten, dat is ook een kwestie van kwaliteit. Het is allemaal net niet de laatste weken”, aldus een teleurgestelde Pitstra. “We geven de goals cadeau. Dit is frustrerend. Deze wedstrijden hadden we niet hoeven te verliezen.”

Volgens Pitstra speelde ook mee dat verschillende jongens niet geheel fit waren. “Joël Visscher was niet fit, maar die begon op de bank. Maar Allan Bakker, Martijn Barneveld en Raymon Beuling waren dat ook niet. Dat zijn drie basisspeler. Dan sluipt er toch twijfel in.”

Voor DOS breekt nu een belangrijke periode aan met zaterdag de thuiswedstrijd tegen De Merino’s en op Paasmaandag en een week later de derby tegen KHC. “Dat moet zes punten opleveren. Als je de PD-plek wilt ontwijken is dat een kwestie van moeten”, aldus Pitstra.