Afbeelding
Foto: Unsplash.

Celstraf geëist voor verkrachting in Stadspark: vrouw ‘als varken behandeld’

· leestijd 2 minuten 112

ZWOLLE (JPZ) – ZWOLLE (JPZ) – Tegen de 19-jarige verdachte van de verkrachting in het Stadspark in Kampen in september vorig jaar is donderdag 3 jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De man was op dat moment bewoner van het AZC in Dronten. De verdachte heeft het slachtoffer “als een varken behandeld, liggend tussen de hondenpoep’’, zei de officier van justitie.

Iets na half vier in de nacht van 25 september 2022 ziet een getuige in de 3e Ebbingestraat een vrouw staan, zonder jas of schoenen. Ze staart apathisch voor zich uit, vertelt de getuige later aan de politie. Als ze vraagt of er wat aan de hand is, vertelt de vrouw dat ze verkracht is. Een agent die even later ter plaatse is, beschrijft de bladeren in haar haren, vieze blote voeten en haar kleding onder de modder. Ook rook ze naar alcohol. Wat is er die nacht gebeurd in het Stadspark van Kampen? Duidelijk is dat ze die nacht seks had in het park. Tegen haar zin, zo verklaart de nu 35-jarige vrouw. Het was wel met gemeenschappelijke instemming, zegt de nu 19-jarige verdachte B.Z.

Mede op basis van camerabeelden van club Fatih en verklaringen van het slachtoffer, de verdachte en getuigen heeft de politie een reconstructie geschreven. Het slachtoffer en Z. ontmoeten elkaar die nacht in de club. Ze kenden elkaar niet. Uit beelden blijkt dat zij coke snuift in de club, zo meent advocaat Umut Yildirim die de verdachte bij staat. Hij heeft uren aan bewakingsbeelden uitgeplozen. In haar bloed bleek inderdaad drugs te zitten. Zij was ook al aardig dronken. Een getuige verklaart dat ze meerdere keren door de vrouw over het gezicht werd gestreeld terwijl ze zei ‘dat ze zo mooi was’. Het slachtoffer en de verdachte lopen daarna gearmd naar buiten, volgens Z. om seks te hebben, en vanaf dat moment zijn er geen beelden meer van de twee die nacht. 

“Seks met toestemming zorgt niet voor de blauwe plekken op mijn lichaam. Zorgt er niet voor dat ik doodsangsten heb uitgestaan omdat je mij probeerde te wurgen”, zo las een medewerker van Slachtofferhulp de verklaring van de vrouw voor. De suggestie dat ze zelf om de verkrachting had gevraagd omdat ze met hem mee naar buiten was gegaan, doet haar pijn. Volgens de officier van justitie kwam de verdachte na zijn aanhouding in het asielzoekerscentrum aanvankelijk met een zwetsverhaal. Hij was die nacht stomdronken, vertelde hij de politie. Had hij wel eens seks gehad? Nee, hij was nog maagd. “Misschien heeft zij mij wel meegenomen en mij misbruikt.”

Ze voelde zich machteloos, zei de officier van justitie. Ze heeft geschreeuwd om hulp, maar haar schreeuw werd gesmoord nadat de dader zijn hand op haar mond drukte. Later zijn er blauwe plekken rond haar hals aangetroffen. Dat past bij haar verklaring dat de dader zijn handen om haar keel had gedrukt. Een eerdere verdenking dat Z. de vrouw wilde wurgen, is vervallen omdat daarvoor te weinig bewijs is, zei de officier.

Volgens advocaat Umut Yildirim komen zowel zijn cliënt als de aangeefster tegen 1 uur die nacht aan bij Fatih. Ergens tussen 2.18 en 2.28 uur ontmoeten ze elkaar, blijkt volgens hem uit de beelden van camera’s in de club. Ze knuffelen en zoenen en dan stelt zij voor om seks te hebben, zo heeft Z. verklaard. Haar telefoon straalt tussen 2.35 en 2.48 uur de Meeuwenbrug aan. En dat past in het verhaal van de verdachte dat ze daar, vermoedelijk aan de Burgwal, tussen auto’s voor de eerste keer seks hadden. Daarna liepen ze door naar het park waar het een tweede keer gebeurde. De zaak draait er om of de seks onder dwang of vrijwillig was. Volgens de raadsman valt te twijfelen aan de verklaringen van de aangeefster. En zijn er voldoende aanwijzingen dat de seks niet tegen haar zin plaats had. Dat betekent volgens Yildirim dat Z. moet worden vrijgesproken.”Ik heb niets gedaan”, zo sloot Z. de zitting af.

De uitspraak volgt op 20 april.