Afbeelding
Foto: Unsplash

OM eist 5 jaar voor steekpartij in AZC

Algemeen

LELYSTAD – Tegen een 35-jarige asielzoeker uit het AZC Dronten is woensdag vijf jaar cel geëist. De man zou een huisgenoot tijdens een ruzie hebben neergestoken op 11 augustus vorig jaar. Het mes kwam terecht in het hart van het slachtoffer, die daar nog altijd last van heeft.

De zwaargewonde man moest die avond met de traumahelikopter worden afgevoerd en worden geopereerd aan de bloeding in zijn hart. Hij overleefde het geweld wonderwel, maar moet nog regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Hij kampt bovendien met psychische problemen, slaapt daardoor slecht en is op zoek naar hulp voor de verwerking.

De verdachte vertelde in de rechtszaal dat hij onschuldig is. Hij had inderdaad ruzie met zijn huisgenoot en dat kwam tot een confrontatie in de keuken. ‘Maar hij had een mes en hij stak daarmee mijn kant op.’

Met een kopstoot en een worsteling wist hij naar eigen zeggen het mes in handen te krijgen. Daarna vluchtte hij en gooide ondertussen het mes weg. Pas later hoorde hij dat het slachtoffer met een mes was geraakt in zijn hart. ‘Dat verraste me. Misschien heeft hij zichzelf verwond’, opperde hij.

Waarom zou hij dat doen, vroeg een van de rechters hem. ‘Hij was dronken en slikte pilletjes. Die man is niet normaal’, was zijn antwoord daarop. 

De officier van justitie geloofde niets van dat verhaal. Hij denkt genoeg te bewijs te hebben voor een veroordeling voor poging tot doodslag. Bijvoorbeeld door de getuigen die de verdachte tijdens de confrontatie met een mes hebben gezien en eentje zag hem ook steken in de hartstreek van het slachtoffer. Hij zou daarbij hebben geroepen dat hij de man ‘van de wereld wilde verwijderen’. 

Uitspraak over twee weken.

Nick de Vries