Deze bijdrage is geschreven door Jenneke Palland.
Deze bijdrage is geschreven door Jenneke Palland. Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Het verplicht thuiswerken maakt (mij) ongelukkig!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vandaag werk ik op de kop af 264 dagen, 6.636 uur en 380.160 minuten onafgebroken thuis. Na een werkdag kom ik niet meer ’thuis’. Mijn jurken en hakken liggen al maanden onaangeroerd in mijn kast. Werk en privé zijn volledig in elkaar overgelopen. Met wie kan ik het hebben over deze ogenschijnlijke uitzichtloze situatie? 

Mijn collega’s zitten in hetzelfde schuitje en manlief en kids hebben inmiddels al talloze keren gehoord dat thuiswerken ongelofelijk saai is. En mag ik wel klagen terwijl veel bedrijven verplicht gesloten zijn?

Wat maakt thuiswerken zo uitdagend?
Wat mij tegenvalt aan thuiswerken, is de energie die online vergaderen vraagt; het gemis aan sociale contacten; het iedere morgen zelf opstarten; niet zomaar bij een collega kunnen aanlopen als je vast zit of stoom wil afblazen en het feit dat er merkbaar veel minder nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. Creativiteit zit immers zelden in één iemand. Herkenbaar?

Dat er naast het mentale aspect ook fysieke nadelen zijn verrast mij niet. 41% van de thuiswerkers heeft vaker last van fysieke klachten, 44% beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek en 35% weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. Hoeveel van de 4,5 miljoen onvrijwillige thuiswerkers werkt nog vanachter zijn of haar keukentafel?

Wat mij tegenvalt aan thuiswerken, is de energie die online vergaderen vraagt.

Hoe blijft thuiswerken ‘goed te doen’?
Het thuiswerken gaat nog wel even duren, dus ben je het aan je eigen gezondheid en die van je werknemers verplicht het goed aan te pakken. Om effectief thuis te kunnen werken heb je in ieder geval een goede wifi-verbinding nodig. De monteur die bij ons thuis de Wifi oorlog heeft beslecht verdient wat mij betreft een lintje.

De basisuitrusting bij thuiswerken bestaat uit een ergonomisch verantwoorde werkplek in combinatie met voldoende beweging, een vast ritme, breinpauzes en daglicht. Ook plan ik tegenwoordig “koffie automaat” gesprekjes met klanten en collega’s van verschillende afdelingen en speel een online spelletje met mijn team om creatief te blijven en de teamspirit hoog te houden. Mijn belangrijkste inzicht? Let op elkaar en zorg ook goed voor jezelf. Gun jezelf een flinke dosis zelfcompassie. Vlot het een dag niet? Denk dan, morgen ga ik weer met frisse moed aan de slag!

Is het alleen maar kommer en kwel?
Nee gelukkig niet! In Nederland kan maar liefst 40% van de economie tijdens de crisis doordraaien doordat we goed vanuit huis kunnen werken. Het thuiswerken bespaart ons een hoop reistijd en fileleed en we hebben minder CO2 belastende reisbewegingen nodig om productief te zijn. Ook zijn veel mensen productiever en efficiënter in een zelfgekozen thuiswerksituatie. Je hebt het gemak tussendoor een wasje te draaien of een boodschap te doen.

Zelf merk ik dat ik eindelijk door mijn to do lijst heen kom. Een afspraak met de installateur, schilder of zonnepanelenleverancier is snel gemaakt nu ik alle dagen thuis ben. Heb ik toch nog op de valreep mijn goede voornemen van dit jaar om duurzamer te gaan leven waargemaakt en stimuleer ik gelijk de lokale economie. Wat de coronacrisis mij vooral heeft geleerd, is dat de mens een sociaal wezen is die behoefte heeft aan andere mensen om zich heen. Ik kijk uit naar de dag dat ik thuiswerken weer kan combineren met een uitje naar kantoor. Dan heb ik het beste van beide werelden!

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta