Afbeelding
Aangeleverd.

Vijf vragen aan: de makers van actiefilm Code Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Op internet verscheen deze week een filmpje met daarin een ingelaste persconferentie van Code Kampen. Met een speelse knipoog naar de Lockdownaankondiging van premier Mark Rutte, liet hoofdrolspeler Jos Hogenbirk weten dat de film vertraging opgelopen heeft door de coronamaatregelen.

Op internet zien we af en toe mysterieuze trailers van Code Kampen. Wat kunnen we verwachten?

"We proberen met € 0,- budget een leuke en spannende actiefilm in Kampen te maken. Dat is uiteraard inclusief ontploffingen en achtervolgingen, maar dan met de prachtige Hanzestad Kampen als decor. We willen iets neerzetten waar we als Kampen trots op kunnen zijn. Zie het als promotie van de stad en haar inwoners!"

Hoe is het idee ontstaan?

"Toen we in de zomer een filmpje maakten voor het hijsen van de koe met Jos Hogenbirk kregen we naderhand reacties dat het een beetje weg had van James Bond. Met dat idee zijn we aan de slag gegaan, dat we het op dat moment allebei rustig hadden maakte dat de situatie perfect leek om dit plan direct uit te voeren. Tijdens het proces zijn er ontzettend veel mensen die hun hulp hebben aangeboden bij het maken van de film, iedereen is ontzettend enthousiast en behulpzaam. We hebben zelfs dingen moeten opschrijven voor een eventueel tweede deel, we kregen het allemaal niet in het verhaal!"

Kunnen jullie een tipje van de sluier van het verhaal oplichten?

"Een klein tipje dan. In de hele wereld is een netwerk van spionnen actief op de minder bekende plekken. In Kampen hebben we onze eigen Special Agent Jos; Just Jos. In Kampen is er dreiging van een bom die, hoe kan het ook anders, door een (in het echte leven) Zwollenaar deze kant op wordt gehaald. Jos probeert deze dreiging te elimineren en wordt hierbij uitstekend ondersteund door veel bekende en onbekende Kampenaren. Er volgen achtervolgingen, stunts en natuurlijk ontzettend veel mooie beelden van de stad. Of de stad er op het eind door de bom nog steeds zo uitziet? Dat moeten we afwachten!"

Wanneer zijn jullie begonnen met de opname van de film?

"We zijn tijdens de zomer begonnen met het schrijven van het script en het invullen van de rollen. In september zijn we begonnen met de eerste opnames."

Wat heeft de vertraging veroorzaakt?

"Corona helpt natuurlijk niet mee bij het maken van een film. 1 loopneus kan een hele opnamedag verpesten. Graag zouden we ook veel figuranten gebruiken in de film om het zo écht een film van alle Kampenaren te maken; maar dat is in deze tijd wat lastig. We proberen daarom altijd zo te plannen dat we met zo min mogelijk mensen bij elkaar zijn, dat vraagt veel voorbereiding. Het opbouwen van de set bijvoorbeeld gebeurt daarom vaak door de spelers zelf. Dat het weertype snel verandert na september maakt het ook niet makkelijk, als je eenmaal begint met filmen in de zon dan moet je daarmee eigenlijk ook eindigen."

Hoe gaat het nu verder?

De meeste opnames liggen door de lockdown stil en alleen kleine scenes met 1 of 2 acteurs kunnen we nog doen… We hopen dat de film in het vroege voorjaar in premiere kan gaan en dat we daarna tijd kunnen vinden voor een 2e film waarbij heel Kampen mee kan doen.

We proberen met € 0,- budget een actiefilm te maken.