Afbeelding
foto aangeleverd

Plaatjesalbum van historisch Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het Stadsarchief Kampen lanceert in samenwerking met Jumbo Hanzeplein, Jumbo Penningkruid en Retrospect Boekproducties het Kamper historisch plaatjesalbum ‘Wat een plaatje!’. Van 3 februari t/m 31 maart krijgt men bij iedere 10 euro aan boodschappen een zakje met 4 stickers. Op de stickers staan historische foto’s van Kampen en omstreken. De Jumbo heeft op 29 januari huis-aan-huis een flyer verspreid* met daarbij een zakje met 4 stickers en een voucher. Bij inlevering van deze voucher ontvangt men het plaatjesboek gratis. 

Op vrijdag 29 januari om 11.00 uur zal burgemeester Bort Koelewijn in de hal van het Stadhuis het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Kampen-kenner en historicus Theo van Mierlo schreef namens het Stadsarchief de teksten in het boek waarmee het volgens de organisatie “niet alleen visueel een prachtig geheel is geworden, maar ook inhoudelijk veel achtergrond biedt bij de rijke geschiedenis van Kampen. Het uiteindelijk volgeplakte eindresultaat levert een bijzonder boek op, met harde kaft, dat niet zou misstaan op de salontafel of in de boekenkast.”

Door het sparen van de plaatjes, het uitwisselen, samen kijken en verwonderen over wat was en soms nog is, ontdekt men de lokale geschiedenis. De organisatie vertelt: “We beseffen dat het boek niet de hele geschiedenis van Kampen vertelt. Daar hebben wij echt veel meer dan 300 afbeeldingen en 80 pagina’s voor nodig. Wat ook belangrijk is: iedereen heeft zijn éigen geschiedenis en herinneringen aan Kampen en omgeving. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan samen met opa en oma, vader, moeder, kind, vriend(in) of partner door het boek te gaan en samen te praten over alles wat er te zien en te lezen is? Over die keer dat je bijna verzoop bij badmeester Strieker, of toen juffrouw Hendriks op de bruiloft van je broer kwam vragen of je Jezus al in je hartje had. Of over de tijd dat de soldaten van de S.R.O.I. door de straten liepen en de Koornmarktspoort nog wit was. Over je eerste vriendje of vriendinnetje op het Calvijn Lyceum of de Hanzeschool. Maar ook, enkele bladzijdes later, je te verbazen over het vliegtuig dat ooit bij Kampen landde, of juist eindelijk eens te zien hoe de Trekvaart er uit zag toen het nog écht een Trekvaart was. Ook bijzondere archeologische vondsten worden niet vergeten. Met het plaatjesalbum duik je van het ene verhaal naar het andere.”

Bort Koelewijn: “Dit plaatjesalbum is een echt bewaarboek geworden. De archeologische vondsten en archiefstukken vormen samen met de historische foto’s en teksten een prachtig geheel.” Floris Joustra, directeur Stadsarchief Kampen: “Zo komt de lokale geschiedenis in woord en beeld bij iedereen thuis. We zijn heel blij dat we dit album over de geschiedenis van Kampen en de IJsseldelta voor de beide Jumbo supermarkten hebben mogen samenstellen.”

Kwartetspel en ansichtkaarten
Tijdens deze actie zijn er bij de Jumbo ook andere Kamper producten te koop zijn, zoals het Historisch Kamper Kwartetspel en reproducties van oude ansichtkaarten.

*Lezers die geen flyer hebben ontvangen kunnen zich melden bij de Jumbo. Zij ontvangen dan alsnog een gratis plaatjesalbum.

Afbeelding
Afbeelding

Fred Sollie