Afbeelding
sweco.nl

Meepraten over hoe klimaatbestendig uw straat is

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het klimaat verandert. De gemeente Kampen heeft daarom onderzoek gedaan naar de invloed van het veranderende klimaat op de leefbaarheid van straten. De uitkomsten hiervan zijn met kleurcodes visueel vastgelegd in ‘De Staat van je Straat‘, een klimaatlabel voor iedere straat in de gemeente Kampen, waarmee direct de invloeden van extreme weersomstandigheden als grote plensbuien of een hittegolf zichtbaar zijn. Wat betekent dit voor bewoners? Welke maatregelen zouden zij samen kunnen nemen? De gemeente nodigt hen uit om mee te denken.

In 2019 heeft de gemeente een stresstest klimaatadaptatie uitgevoerd. Daarbij is gekeken in hoeverre de gemeente kwetsbaar is voor wateroverlast, droogte, hitte en overstroming. Samen met ingenieursbureau Sweco zijn de resultaten van dit onderzoek uitgewerkt in ‘De Staat van je Straat’. In ‘de staat van je straat’ ziet je de kaart van Kampen, waarop ingezoomd kan worden tot de eigen straat. Er zijn verschillende kaarten gemaakt waarop de invloeden van hitte, droogte, overstroming en wateroverlast direct zichtbaar zijn. Met kleurlabels in een schaal van A (groen; gering effect) tot en met E (rood; ernstig effect) kan men zien hoe het ervoor staat in de eigen straat. Ook is te lezen welke maatregelen zelf genomen kunnen worden om de gevolgen van extreme weersomstandigheden tegen te gaan. 

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “De Staat van je Straat gebruikt een handige indeling, die we al kennen van de bekende energielabels. Je kan nu in één oogopslag zien hoe jouw straat er voor staat. De gemeente biedt hiermee een mooie kans aan de inwoners om actief mee te denken.”

Uitnodiging om mee te praten

“Van der Sluis vervolgt: “Graag nodigen we u uit om de kaarten te bekijken en mee te praten onder leiding van onze klimaatregisseur Stan Vergeer. Dat gebeurt in een online informatiebijeenkomst, waarin we kijken naar uw straat en graag uw wensen en ideeën horen over maatregelen die u zelf of die de gemeente zou kunnen nemen. Wat we in de gesprekken ophalen, nemen we mee in het uitvoeringsprogramma dat in april 2021 afgerond wordt.” 

De online informatiebijeenkomsten vinden plaats op:

9 maart van 19.30 – 20.30 uur;
12 maart van 15.00-16.00 uur;
15 maart van 19.30 – 20.30 uur;
18 maart van 19.30 – 20.30 uur.

Men kan zich aanmelden voor één van deze tijdstippen via s.vergeer@kampen.nl onder vermelding van naam en straatnaam. Na aanmelding wordt een een mail terug gestuurd met daarin toegang tot de vergadering en een praktische handleiding.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 2 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 14 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 23 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57