Afbeelding
Kamperveerkracht.nl

Toen kwam de coronacrisis: Marije & Jenita | scholieren | 15 & 16 jaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

In de rubriek ‘toen kwam de coronacrisis...’ belichten de mensen van kamperveerkracht.nl wat de crisis betekende voor Kampenaren. In deze editie Marije & Jenita.

[Marije] Dat was eerst echt leuk! Lekker laat je bed uit, niet naar school, sneller klaar met schoolwerk en dus veel meer vrije tijd. [Jenita] Ja, alleen werd dat allemaal al snel heel saai omdat we veel minder mochten en we elkaar en andere vriendinnen moesten missen.

Sensatie op school

[Jenita] We zitten nu in de examenklas van het VMBO-TL. Daardoor mogen wij wel naar school en dat is erg fijn. Thuis zit je sneller op je telefoon en ben je eerder afgeleid. Op school zijn de lessen beter te volgen en heb je meer contact en ook veel meer lol. [Marije] Er is op school meer sensatie, er gebeurt elke dag wel wat onverwachts. Dat mis je als je thuis werkt. Je plant geen digitale meeting met je vriendinnen en bellen is ook heel anders dan elkaar zien. Dan kan je spontaan kletsen over vanalles en nog wat. Het is voor ons dan ook minder erg dan voor bijvoorbeeld de derdeklassers die helemaal niet naar school mogen. Dat moet wel eenzaam zijn. [Jenita] Wij doen ook nog eens examen dus hebben echt een doel om naartoe te werken.

Stomme maatregelen

[Marije] De avondklok is de stomste regel die er bestaat. Deze maatregel heeft veel invloed op ons. In het weekend gingen we vaak naar vriendinnen. Je gaat nu niet ineens ‘s avonds leren om
‘s middags vriendinnen te kunnen zien. [Jenita] Daarnaast mag je maar met e´e´n vriendin afspreken dus we zien elkaar nu veel minder. Het is niet fijn dat je nu overal bij na moet denken. We kunnen niet even de stad in om te shoppen. En het is niet leuk dat je je verjaardag niet kunt vieren.

[Marije] We houden ons niet altijd aan alle regels. Je probeert het wel maar het lukt niet altijd. Met veel regels zijn we het ook niet eens. We willen onze vriendinnen gewoon weer kunnen zien. Mondkapjes dragen vinden we wel oke´ en afstand houden is verstandig maar dat lukt vaak niet. [Jenita] Verder is het belachelijk dat je wel massaal naar de supermarkt mag voor boodschappen maar je niet even spontaan mag winkelen bij je favoriete kledingwinkel in de stad.

Lichtpuntjes

[Jenita] Het weer! Eerst de sneeuwpret en nu is het bijna lente. Mooi weer maakt een hoop goed! We houden het vol omdat we hopen dat het toch ooit voorbij gaat. We kijken er enorm naar uit dat alles weer normaal wordt. [Marije] We leren nu wel het normale leven dat we hiervoor hadden meer te waarderen. Je mag best een mindere dag hebben maar nu moet je bij alles nadenken wat je doet. De vanzelfsprekendheid is weg. Je leert te genieten van de kleine dingen. Het is nu extra fijn als je het thuis ook goed hebt!

En als de coronacrisis voorbij is...

[Marije & Jenita] Dan gaan we feest vieren, naar het zwembad, met z’n allen naar het strand. Nu al veel zin in!

Lees alle verhalen op: www.kamperveerkracht.nl.

Afbeelding
Afbeelding