Michiel de Groot.
Michiel de Groot. Freddy Schinkel.

Vijf vragen voor BOK voorzitter Michiel de Groot

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - De binnenstadsondernemers hebben zich verenigd in een nieuwe vereniging. Op 8 februari is in een ledenbijeenkomst besloten om de OVK over te laten gaan in de vereniging binnnenstadondernemers Kampen. De nieuwe voorzitter is winkelier Michiel de Groot van de Intertoys. De Brug legde hem vijf vragen voor.

Waarom heb je besloten het voorzitterschap op je te nemen?

Ik ben een bouwer en verbinder en ik ben creatief. Ik was al snel betrokken bij de oprichting van de klankbordgroep Fietsparkeren omdat ik de uitvoering hiervan en de communicatie hierover heel slecht en niet gastvrij vond. Dat wilde ik veranderen. Daarnaast was ik ook lid van de nieuwe Evenementencommissie.

Ik merkte dat de communicatie tussen stakeholders, waaronder de gemeente en de Horeca niet optimaal was. Ook wist ik dat het bestuur van de OVK al lang op zoek was naar opvolgers. Er kon niemand worden gevonden. Onze Citymanager Leo Hoksbergen had eigenlijk alles voorbereid op een nieuwe verbindende structuur, alleen een goede koppeling met de binnenstadondernemers ontbrak.

Samen met Pepijn Keijzer van Hema, Marianne Stoeltie van Kunstig Kitschwerk, Geri de Windt van Eetwinkel Jan de Windt, Roeland Tameling van Kampen Marketing en vele anderen hebben we besloten een nieuwe vereniging op te richten met een ander takenpakket, een nieuwe energie en vooral met korte lijnen met alle partijen. Daar hou ik van.

Welke van jouw kwaliteiten wil je met name gaan gebruiken voor je nieuwe rol?

Zoals je misschien al wel hebt gemerkt wil ik bouwen, lol maken en vooral samenwerken. Mijn kwaliteiten liggen vooral niet in ambtelijke structuren maar ik snap ze wel. Ik kan snel schakelen en koppelen. Ook zie ik altijd kansen en heb inmiddels super mooie mensen om mij heen die ons samen helpen te doen wat nodig is. Aline Hofstee als nieuwe Evenementencoordinator bijvoorbeeld. Ik ken haar vanuit Ommen als zeer professioneel. Samen hebben we veel gebouwd en mooie dingen neergezet. Ook zij is hier nieuw in deze rol en dat versterkt elkaar. Daarnaast heb ik ontdekt dat er heel veel mensen in onze stad kwaliteiten bezitten die ze zelf niet durfden te uiten. Ik wil hen graag een podium geven.

Vanwaar de beslissing om niet gewoon onder de vlag van de OVK verder te gaan?

De OVK heeft heel veel voor onze stad betekend en ongekend veel gedaan. Gezien de nieuwe en moderne structuur die is gebouwd pastte de OVK eigenlijk niet meer zo goed. Ook had de OVK een totaal ander takenpakket en beleid dan nu nodig is. Het aanpassen van de statuten, stemmingsrondes, bestuurswisseling en loskoppelen van de oude structuur was gewoon lastiger dan het oprichten van een nieuwe vereniging voor alle ondernemers die reclamebelasting betalen. Dus ook notarissen, tandartsen, hotels, restaurants en sportclubs horen er nu bij.

Wat is wat jou betreft het eerste dat zo snel mogelijk aangepakt moet worden?

Oef, er is zo veel te doen. En ons prioriteitenlijstje verandert na elke persconferentie een beetje. We proberen in elk geval samen met de Gemeente Kampen en de Vastgoedeigenaren te voorkomen dat in deze tijd extra winkelruimte wordt gebouwd buiten onze historische binnenstad. Want onze binnenstad is het kloppend hart van ontmoeten, werken en leven. Ook zorgt een vitale binnenstad voor een aantrekkelijk vestigings- en investeringsklimaat voor bedrijven, nieuwe inwoners en toeristen. Dus ook het toerisme heeft onze aandacht. Wij zijn een hanzestad en onze enorme vloot historische schepen, de komst van een enorm vakantiepark en stadsstrand gaan het toerisme vergroten. Ik vind dat we daar samen iets mee moeten doen in het belang van de leefbaarheid, economie en sfeer.

Hoe zie jij de binnenstad van Kampen over vijf jaar?

Ik ben natuurlijk geen visionair en deze vraag is in de huidige tijd best lastig. Maar ik geloof in de kracht die onze stad zelf in zich heeft, ik geloof in de mensen die ik inmiddels om mij heen heb staan, hun passie voor onze binnenstad en ik geloof in verandering, digitalisering maar vooral in het brengen van sfeer, gezelligheid en vooral verbondenheid. Als we samen blijven doen wat we sinds een jaar doen, zoals de geweldige promotiefilms voor de Gemeente Kampen en de ondernemers samen. Ons bijzondere filmproject CODE Kampen samen met mijn creatieve vrienden Julius Hartman, Jos Hogenbirk en Hester Timmerman, waarbij ongelofelijk veel Kampenaren aanhaken en bijdragen, mag ik werkelijk uniek noemen. Daarmee maken we Kampenaren weer trots op hun stad en elkaar. En dat...verbindt.