Afbeelding
Nick de Vries

‘Is dat luiden van klokken midden in de nacht nou echt nodig?’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Is het echt nodig dat de klokken van de Bovenkerk ook luiden als de meeste Kampenaren slapen? Dat vroeg een Kampenaar die hier last van heeft op Twitter aan burgemeester Bort Koelewijn. De Brug vroeg de gemeente of zij vaker klachten kreeg. Dat zijn er slechts één tot twee per jaar.


“Het is vervelend dat iemand ergens overlast van ervaart”, stelt een woordvoerder, maar eigenlijk krijgt de gemeente nauwelijks klachten.

Overigens zijn ook niet alle kerktorens van de gemeente. Voor het luiden van de Westerkerk bijvoorbeeld is het kerkbestuur zelf verantwoordelijk. In het geval van de Bovenkerk is de gemeente wel eigenaar.
Bij het luiden van de klokken van deze kerk is het alles of niets. “De Boventoren heeft namelijk een oud uurwerk, dat is afgesteld als één geheel samen met het slaguurwerk. Dat betekent dat het slaguurwerk het uurwerk als het ware corrigeert. Als de klok dus niet via het slaguurwerk de tijd aangeeft, dan loopt de klok binnen een week al een kwartier voor. Vanwege dit mechanisme is het eigenlijk nooit anders geweest dan dat de klok via het slaguurwerk ook ’s nachts de tijd aangeeft.”

Wat googelen leert dat in andere gemeentes af en toe discussies spelen rondom ’s nachts luidende kerkklokken. Tot irritatie van lichte slapers. Het leidt tot levendige discussies waarbij de tegenstanders de luiding vaak zinloos noemen in een tijd waarin iedereen wel een klok thuis heeft, terwijl veel voorstanders emotionele waarde hechten aan het traditioneel luiden van de klokken.

Wat vindt u van het nachtelijk luiden van de klokken in Kampen. Bespreek het hieronder? Heeft u er last van of vindt u het juist mooi dat ze geluid worden?

Kijk hier voor een filmpje van het torenuurwerk in actie.