Afbeelding
Foto Tennekes

eeTze gaat door als Het 8steWerk aan de Zwartendijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – “Verbinden is steeds onze leidraad geweest in de zes jaren dat eeTze in Ijsselmuiden haar deuren iedere donderdag opende om met elkaar te eten”. Donderdag 24 juni heeft eeTze het stokje overgedragen aan Het Leger des Heils die op dezelfde plek als ‘Het eetlokaal’ doorgaan met het dienen van de samenleving in Kampen en IJsselmuiden.

In twee groepen van maximaal 50 bezoekers heeft eeTze haar afscheid gevierd. In diverse toespraken werden mooie woorden gezegd, terugkijkend op nog mooiere daden. Wekelijks kwamen hier voor de coronacrisis 50 a 60 mensen de gezelligheid en het eten opzoeken. Niet alleen uit IJsselmuiden maar ook veel Kampenaren staken de brug over om mee te genieten met en van elkaar. 

“Verbinden was het meest belangrijke. Hier werd geen hulp verleend of was je geen client”. Zegt initiatiefnemer Gea Overweg. “We kennen ook geen doelgroep. Het idee was dat we met z’n allen in Kampen en IJsselmuiden wonen en we er voor elkaar mogen zijn. Iedereen kan iets ontvangen maar heeft ook iets te delen en dat wilden we zes jaar geleden in praktijk brengen’. We hebben destijds de rigoureuze keus gemaakt om meer tijd vrij te maken om in de Kamper en IJsselmuider samenleving tijd te hebben voor de buurt en elkaar. Ik denk dat het gelukt is als we de groei die we doormaakten zo bekijken. We zijn begonnen aan onze keukentafel en toen er meer kwamen zijn we naar de schuur verhuisd achter ons huis aan de Burgemeester van Engelenweg. We kwamen soms (fiets-)parkeerplekken te kort voor zoveel mensen.”

Mede-initiatiefnemer Jaap: “In 2018 zijn we met Welzijn en anderen naar Het Lokaal (de ouwe Mavo) in Ijsselmuiden verhuisd omdat het echt te groot werd en we daar een mooie keuken en eetruimte konden huren van de Gemeente. Met een kunstmuur, samenwerking met de fietsenmaker Rasoul en de kapper Jentina hebben we veel mensen bij elkaar mogen brengen en elkaar steuntjes in de rug gegeven. Onze dank is dan ook groot aan al diegenen die zich ingezet hebben om dit met elkaar waar te maken, chauffeurs, kokers, schoonmakers, klussers en de twee vast coördinatoren Andries en Wouke. Het laat zien dat we onderling goed voor elkaar kunnen zorgen en zijn.”

“In 2020 zijn we begonnen met ons nieuwe initiatief aan de Zwartendijk 8. Daar gaan we een erf inrichten die we met de Kamper samenleving willen delen. Het is een plek om te ‘zijn’: geen doelgroepen, geen dagbesteding, geen zorgindicaties, hulpverleners of cliënten. Maar gewoon een plek voor iedereen die de ander opzoekt, rust wil vinden of gewoon lekker aan de klus wil. Op Zondag (vanaf 11.30 uur) willen we, vanaf 5 september, een zondagmiddag-brunch organiseren. We willen dit tot een ‘noaberschap’-plek maken die we met elkaar delen.”

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39