Afbeelding
Foto: GGD

GGD IJsselland gaat prikken zonder afspraak

· leestijd 1 minuut Algemeen

Belangstellen kunnen vanaf maandag 19 juli een week lang zonder afspraak terecht in de GGD-vaccinatielocatie in Zwolle (8.00 tot 18.30 uur) voor een coronavaccinatie met het Janssen-vaccin. GGD IJsselland start deze pilot om te kijken of mensen behoefte hebben aan een vrije inloop voor coronavaccinaties en als dat zo is, hoe de GGD dit organisatorisch goed kan regelen. 

“Wil jij meedoen aan deze pilot en ben je bereid even te wachten als er veel belangstelling is en zelfs weer naar huis te moeten als er teveel mensen komen? Dan ben je van harte welkom, mits je 18 jaar of ouder bent”, vertelt Gerbrig Filius namens de GGD.

Waar eerst sprake was van schaarste in vaccins, is het bijna zover dat de GGD’en voldoende vaccins kunnen krijgen. Veel mensen zijn al gevaccineerd, in elk geval al één keer en tegelijk zijn er voldoende medewerkers om te vaccineren en zijn alle vaccinatielocaties in de regio IJsselland nog open. Projectleider Sebastiaan van Buuren: “Hét moment dus om te kijken of en op welke manier we vaccineren zonder afspraak het beste kunnen aanbieden. En of daar wel behoefte aan is. Je moet je natuurlijk ter plekke met je ID-bewijs laten registreren en dat kost op locatie meer tijd dan wanneer je al een afspraak hebt. Tegelijk kun je als het jou uitkomt naar de locatie komen om te kijken of het druk is of dat je snel terecht kunt. Wij proberen dit graag uit, ook met het oog op de vakanties.”

De GGD kijkt per dag of de pilot werkt. Zowel qua organisatie als qua opkomst. Voor de pilot opent de GGD op beide vaccinatielocaties eerst één priklijn. Tussendoor kan de GGD besluiten eerder te stoppen of juist langer door te gaan. Doel is ook snel een mRNA-vaccinatie zonder afspraak te gaan aanbieden. Houd hiervoor de website van GGD IJsselland in de gaten.

GGD IJsselland weet niet hoeveel mensen af komen op het vaccineren zonder afspraak. Ter plekke registreren kost tijd. Wat je nodig hebt als je een vaccinatie met het Janssen-vaccin wilt?

Gerbrig Filius vertelt daarover: “Neem je identiteitsbewijs mee. Daarnaast is het handig als je de ingevulde gezondheidsverklaring meebrengt (deze vind je bij de uitnodigingsbrief die je van het RIVM hebt gekregen) en op de website van GGD IJsselland. De GGD zorgt ter plekke voor je registratie, zodat je goed in het systeem komt te staan. Je hebt van Janssen maar één prik nodig. Het duurt twee weken voor het vaccin je goed beschermt tegen een ernstiger verloop van Covid-19.”

In Zwolle (IJsselhallen) is het vaccin vanaf maandag 19 juli dagelijks van 8:00 tot 18:30 uur. Let op: tijden kunnen wijzigen. De meest recente info volgt via de site van de GGD IJsselland.