Bas Wonink.
Bas Wonink. Rick Meinen.

CDA weerspreekt kritiek GBK over aanstellen nieuwe wethouder

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Het CDA is het niet eens met kritiek van het GBK over het aanstellen van een nieuwe wethouder, nog voor de verkiezingen die op 16 maart plaats vinden. Het GBK vindt de periode dat de wethouder iets bij kan dragen te kort en is huiverig voor de twee jaar wachtgeld die wordt opgebouwd. Het CDA vindt 8 maanden echter lang genoeg, stelt dat er geen sprake is van wachtgeld en zegt vast te willen houden aan 1 wethouder per partij, zoals afgesproken in het coalitie-akkoord.

“De komende periode worden nog belangrijke keuzes verwacht van het college op het gebied van onder andere woningbouw, bedrijventerreinen en het sociaal domein”, laat het CDA aan De Brug weten. “De gemeente Kampen vraagt een bestuurskrachtig college met de burgemeester als voorzitter en 4 fulltime wethouders. Namens het CDA draagt Bas Wonink daar graag aan bij. Het is zeker voor een periode van 8 maanden en wellicht zelfs langer.”

Het GBK twijfelt echter aan dat nut. “Een nieuwe wethouder moet de tijd krijgen zich in te lezen en in te werken in de dossiers. Zeker nu het CDA een kandidaat voordraagt die nog niet eerder in de gemeentelijke politiek actief is geweest. De voorgedragen persoon is ongetwijfeld een kundige kandidaat, maar zijn onervarenheid en de korte periode die nog is te gaan, brengt ons als GBK aan het twijfelen.”

Het CDA heeft op 16 september Kampenaar Bas Wonink (47) voorgedragen als nieuwe wethouder. Bas Wonink is momenteel lid van de auditcommissie bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) en fractievolger namens het CDA. Tussen 2016 en 2019 was hij algemeen bestuurslid van WDOD. Bas werkt als strategisch adviseur programmering bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waarin de waterschappen en Rijkswaterstaat samen werken aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. Bas en zijn echtgenote wonen in Kampen en hebben drie zonen. Hij is jarenlang actief geweest als vrijwilliger bij Go-Ahead Kampen.

Wonink zal volgens de partij sowieso geen aanspraak gaan maken op wachtgeld. Zijn werkgever heeft medewerking verleend om tijdens de periode dat hij wethouder is, onbetaald verlof te nemen. Daarna mag hij terugkeren bij Rijkswaterstaat om zijn werk bij de programmadirectie van het Hoogwaterbeschermingsprogramma weer op te pakken. Hierdoor is er geen wachtgeldverplichting voor de gemeente.

Fractievoorzitter Jan Marskamp is blij dat de fractie van CDA Kampen een nieuwe kandidaat voor het wethouderschap kan presenteren, nadat Alerieke van der Maat zich eerder terugtrok. “Wij hebben het volste vertrouwen in Bas. Hij is een echte bestuurder, die de nodige ervaring in het waterschap heeft opgedaan. Hij kan met zijn kennis en ervaring een positieve bijdrage leveren aan het besturen van onze mooie stad en de dorpen”, aldus Marskamp. 

De CDA-fractie gaat de gemeenteraad tijdens een raadsvergadering verzoeken in te stemmen met de benoeming van Wonink als wethouder. Het Kamper college is in 2018 vastgesteld en bestaat uit de ChristenUnie, GroenLinks, Gemeente Belang Kampen en het CDA. Iedere partij leverde één wethouder. In maart 2021 zijn nieuwe verkiezingen, waarna het college een nieuwe samenstelling kan krijgen.

Nick de Vries

Nick de Vries