Afbeelding
foto Pixabay

Minister Schouten verder onder druk in kwestie Lelystad Airport

Algemeen

DEN HAAG – De Raad van State heeft minister Schouten van LNV vier weken de tijd gegeven om opnieuw te beslissen over openbaarmaking van gegevens over de uitbreiding van Lelystad Airport. De Raad heeft dat donderdag besloten. Volgens de Raad moet de minister gewoon uitvoering geven aan de opdracht die de rechtbank Overijssel haar eerder gaf.

De stichting HoogOverijssel onder aanvoering van Dalfsenaar Leon Adegeest is al anderhalf jaar bezig om met een WOB-procedure informatie te krijgen over de uitbreiding van het vliegveld. Het gaat om de invoergegevens van de stikstofberekening. Die berekening is van belang, omdat die duidelijk moet maken of Lelystad Airport voor de uitbreiding een natuurvergunning nodig heeft. Maar het gaat de stichting en Adegeest vooral om het weghouden van meer vliegverkeer boven Dalfsen, Zwolle en Kampen.

Belofte gebroken
Een woordvoerder van de minister beloofde tijdens een eerdere zitting bij de Raad dat de gevraagde gegevens alsnog zouden worden geleverd. Maar wat hij leverde, is volgens Adegeest en de stichting weer niet waarom is gevraagd. Desondanks stelde de woordvoerder dat hij zijn toezegging is nagekomen.

Dat leidde tot een woeste reactie. De advocate van de stichting vroeg de Raad om een onafhankelijke expert in te schakelen om wel de juiste informatie boven tafel te krijgen. Ook vroeg ze de Raad om Schouten een dwangsom op te leggen, zodat tijdrekken wordt beloond met een boete.

Maar de Raad vindt een dwangsom niet nodig. Over het aanstellen van een onafhankelijke deskundige zegt de Raad niets.

Nick de Vries