Afbeelding
foto aangeleverd

Start Maatschappelijke Energiecoöperatie IJsseldelta

Algemeen

GRAFHORST - In Grafhorst is deze week het startschot gegeven voor de Maatschappelijke Energiecoöperatie IJsseldelta. Deze nieuwe coöperatie wil de zon gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Daartoe wordt op vier locaties in de IJsseldelta gewerkt aan het project ‘Dorpen en Zon’. 

De Maatschappelijke Energiecoöperatie IJsseldelta is nauw verwant aan de Gebiedscoöperatie IJsseldelta. Beide coöperaties zetten zich in voor de landschappelijke kwaliteit en de leefbaarheid in het gebied. De Energiecooperatie wil haar bijdrage leveren door het opwekken van hernieuwbare energie te vergroten en de financiële opbrengsten te delen in het gebied. 

Dat de coöperatie juist in Grafhorst start, is geen toeval. De Vereniging Dorpsbelangen Grafhorst, de School met de Bijbel ‘het Visnet’ en de Energiecoöperatie werken samen om de daken van de school te vullen met zonnepanelen. De coöperatie zet daarbij sterk in op deelname vanuit Grafhorst en omgeving. Belangstellenden kunnen als deelnemer vanaf het voorjaar van 2022 kleine en grotere pakketten met zonnepanelen financieren om zo samen bij te dragen aan de energietransitie. De financiële opbrengsten komen ten goede aan de deelnemers, de school en de Gebiedscoöperatie IJsseldelta. 

“De opgave rondom duurzaamheid & energie is zo groot, dat we dit niet alleen kunnen oppakken. Samenwerking met dorpsverenigingen, met het bedrijfsleven en overheden is nodig om via een gebiedsaanpak samen het verschil te maken. De bescheiden projecten in diverse dorpen zijn een eerste stap in onze activiteiten”, aldus André Klumpje, tijdelijk voorzitter van de Maatschappelijke Energiecoöperatie IJsseldelta. 

Als blijk van dank voor de medewerking van de school, is er voor alle kinderen van de school een zonnebloempotje. In het voorjaar van 2022 vindt de start van de uitgifte van pakketten plaats, met dank aan de vereniging Dorpsbelangen Grafhorst. Wie wil bijdragen aan het werk van de Maatschappelijke Energiecoöperatie Ijsseldelta: er worden nog bestuursleden gezocht. Zie voor meer informatie www.gcijsseldelta.nl