Afbeelding
Aangeleverd.

5 vragen aan GBK’er Suat Azer

· leestijd 4 minuten Algemeen

GBK’er Suat Azer was de afgelopen tijd het middelpunt van een scheuring binnen de partij. Tijdens de samenstelling van de nieuwe kieslijst voor GBK in december liepen de gemoederen hoog op. Er waren veel nieuwe leden ingeschreven, die mochten stemmen tijdens de vergadering. Suat bleek populair en eindigde hoog op de kieslijst.

Enkele oud-gedienden van de partij hadden juist aangegeven dat ze niet langer met Azer wilden samenwerken, omdat hij te vaak de kant van de oppositie koos. Ze besloten hierop de partij te verlaten. Ze spraken in de media onder andere van ‘ondermijning’, vanwege het hoge aantal nieuwe leden op de dag van de stemming. Een groot deel van GBK achter de schermen is echter ook intact gebleven en verwerpt deze suggestie. Het bestuur van de partij staat volledig achter Azer en stelt dat tijdens de vergadering gewoon is gestemd door nieuwe leden die hart hadden voor de partij. Hoe kijkt Azer terug op dit alles? Een vraaggesprek.

1. Hoe kijkt u terug op de laatste 4 jaar?
Politiek is af en toe een put van prut. Dan moet je je ogen op de bal houden. Zuiver de zaken beoordelen en het goede gesprek voeren, dat heb ik soms wel gemist. Het waren vermoeiende jaren waar ik gelukkig steeds meer steun kreeg van vrienden en gelijkgestemden. Ik zit daar om geluid te laten horen. Op verschillende dossiers heb ik mijn mond open gedaan. Dat is mijn plicht.

2. Hoe is uw beleving van oppositie en coalitie geweest?
Vanuit de oppositie is GBK in de coalitie gekomen. Het is jammer vast te moeten stellen dat regeren ook geleid heeft tot negeren. Elk van de 31 raadsleden moet naar eigen eer en geweten stemmen en standpunten innemen. De dissidenten waren 1 op 1 wel voor een onderwerp, maar volgden dan toch de wethouder als het puntje bij het paaltje kwam. Dat vind ik jammer en niet meer van deze tijd. Op dossiers als asielzoekers, zwembad, strandpaviljoen, boeren en Hogereburgerschool (HBS) is er teveel zand in de ogen gestrooid. En ja, dan vind ik het een compliment om te horen dat ik soms meer oppositie voerde dan coalitie. Maar recht is recht en krom is krom. Ik verdedig geen akkoord. Ik verdedig gezond verstand. Het recht dat iedereen moet weten hoe het zit.

3. Wat betekent dualisme in de politiek voor u?
Ik ben volksvertegenwoordiger. Dat is een maatschappelijke taak. Naar eer en geweten denken en handelen. Daar is in Kampen nog veel te winnen. Het zou het debat in de raadzaal ook veel interessanter maken voor de burger. Ik hou van dynamiek en het echte gesprek. Maar dat kan niet iedereen waarderen. Je bent een zeur en een dwarsligger als je tegen de ideeën uit de achterkamertjes bent. Helaas heb ik geleerd dat ik kritiek op mijn inbreng moet zien als compliment. Ik ben daar al jaren niet meer alleen in. Het is een zegen en een enorme bemoediging om deel te mogen zijn van de grootste politieke ledenpartij van Kampen. Prominente burgers uit allerlei groepen steunen mij en het GBK. Eerlijkheid kent geen rang, geslacht of kleur.

4. De term ‘moddergooien’ is de laatste weken veel gevallen. Herkent u dat?
Modder is alleen goed in een modderbad. Ermee gooien is vies en kinderachtig. Ik schrik ervan hoe mensen over lijken gaan. Gelukkig ben ik pas een lijk als ik onder de grond lig. Maar de beschuldigingen vroegen om een reactie. Van de 74 aanwezigen op de ALV waren er 10 familie en daarnaast een handjevol Kampenaren met een niet Westerse achtergrond. Hier geboren en getogen, vanuit mijn gekleurde gemeenschap. De rest dus allemaal witte Kampenaren uit alle bevolkingsgroepen. Het bestuur, commissieleden, schaduw-fractie en oud gedienden zijn allemaal gebleven witte Kampenaren. En allemaal ooit gestationeerd door deze heren zelf.

Mijn vrouw is een Zwolse blonde Nederlander. Ik heb 2 prachtige halfbloed-kinderen. Waar horen die dan bij? Ik ben zelf halfbloed. Maar het verdriet anno 2022 zit erin dat ik deze getallen en feiten moet noemen! Dat er in de media niet gesproken is over 74 Kampenaren. Etnisch profileren heet dat! Na 50 jaar Kampenaar, dacht ik echt mijzelf niet meer op deze gegevens te hoeven verdedigen. U zou zich toch ook verdedigen wanneer u beschuldigd zou worden van strafbare feiten? Waarom zou ik overdag bezig zijn om anderen te verdedigen en mijzelf in de avond verwaarlozen? Een coup, ondermijning, ronselen... daar moet je wat mee. Ik ben niet gek. Hoe moet ik nu nog 1 dag verder in Kampen wanneer ik de wet overtreden heb? Ik kan dan wel stoppen als raadslid en mijn zaken sluiten. Logisch gevolg dat de burgemeester absoluut geen enkele vorm van bovengenoemde smaad en laster goedkeurt. 

Jarenlang heb ik trainingen gegeven bij justitie, welzijn en in het onderwijs. Verliezen hoort bij politiek. Zakelijk heb ik er nadeel van. Juist in mijn werk is integriteit en van ‘zuivere koffie zijn’ erg belangrijk. En ja, de doorgewinterde geslepen politicus weet mij dan precies daar te raken. Het zegt meer over de zender dan over het onderwerp. Een vriend van mij zou zeggen “maak je eigen leven leuk, laat mij met rust!” 

5. Hoe ziet de toekomst eruit?
Gek genoeg ben ik daar heel positief en vastberaden over. We zijn de grootste politieke ledenvereniging in Kampen. We zijn veel dichter naar elkaar toegegroeid. Of het nu om Schuttersgilde, woonwagen, Brunnepe, IJsselmuiden, Parallelweg of Onderdijks gaat, ik heb uit zeer onverwachte hoeken grote steun gekregen. En ik niet alleen. Het GBK bloeit als nooit tevoren. Het team is veelzijdig en er is veel kennis en ervaring. Een mooi breed en deskundig bestuur. Oud- wethouders, ondernemers, ambtenaren, onderwijzers, arbeiders, zorgpersoneel, iedereen komt terug! Met een kernteam van meer dan 30 mensen geven wij vorm aan burgerbelangen. Dagelijks voeren wij overleg en werken ideeën uit. Op de site staat alles in een mooi overzicht. Daar zijn wij trots op! Het is aan de Kampenaren om nu op te staan en nu, met alle informatie, een goede keus te maken op 16 maart 2022, de Gemeenteraadsverkiezingen. GBK, lijst 2. Want jij doet er toe!

Nick de Vries

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 14 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 16 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00