De beoogde zijgevel voor een Hanzemuurschildering
De beoogde zijgevel voor een Hanzemuurschildering (foto: Maarten van Gemert)

Vergunning voor Hanzeschildering op muurgevel binnenstad

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – In afwijking van het negatieve advies van de welstands- en monumentencommissie, heeft het college van B en W een vergunning verleend voor het aanbrengen van een muurschildering in de binnenstad als onderdeel van een nieuwe fietsroute over de grens heen langs een aantal Hanzesteden. ”Een èchte aanrader” aldus Hanzesteden en Kampen Marketing.

Een nieuwe Hanzesteden Fietsroute voert over 450km en 8 etappes langs Hanzesteden in Duitsland en Nederland met als startpunt Neuss en als eindpunt Harderwijk. EU Interreg heeft subsidie beschikbaar gesteld voor een passende, metershoge muurschildering in elke Hanzestad op de route. In Kampen is de monumentale zijgevel van Broederstraat 25 uitgekozen voor ”de mix van toen en een knipoog naar nu”.

Beleefbaar
Eén van de doelen is het ”beter beleefbaar maken van het Hanzeverhaal”. Het idee achter de fietsroute is extra promotie, kennisdeling en produktaanbod. Dit moet op zijn beurt versterkt worden door ”belevingsaspecten” langs de route, zoals de muurschilderingen die min of meer familie van elkaar moeten vormen.
Uitgangspunt van elke muurschildering is een foto van twee mensen uit de betreffende Hanzestad met Hanzekleding met een knipoog naar nu. De fietsers en voorbijgangers worden uitgedaagd om bij elke muurschildering te ontdekken welke knipoog dat is. Na realisatie van de muurschildering zal de locatie ook meegenomen worden in de verdere gezamenlijke promotie van de Hanzeverhaallijn.

Rijksmonument
Kalkar en Harderwijk hebben het idee al geëffectueerd (zie Kamper Nieuws). In Kampen wordt de muurschildering aangebracht op de zijgevel van het rijksmonument Broederstraat 25. De pandeigenaar van dit pand is akkoord maar de welstands- en monumentencommissie wijst het plan af. Zij is van mening dat de schildering een onaanvaardbare aantasting is van de monumentale waarden. Vanuit het oogpunt van recreatie, toerisme en stadspromotie is gevraagd dit wel te doen. Het college gaat hierin mee ondanks dat ze naar eigen zegen “veel waarde hecht aan het onafhankelijk advies van de monumentencommissie”.
Argumenten van het college om het plan door te zetten zijn onder andere de te verwaarloze fysieke schade aan het rijksmonument door het aanbrengen van de schildering met ademende verf op een gestucte en geverfde muur. Bovendien zal het overschilderbaar zijn en aangebracht worden door een deskundig bedrijf. Het ontwerp is qua afmeting ingeperkt in verhouding tot de oorspronkelijke aanvraag om meer rekening te houden met het bestaande gevelbeeld.

Ontwerp
Schilderkunstenaarscollectief ’De Strakke Hand’ heeft het ontwerp gemaakt in samenspraak met Kampen Partners. Wethouder Bas Wonink wil er nog niets over kwijt maar Harry Post zou één van de twee personen zijn die op de Kamper muurschildering figureren. Wel is bevestigd dat de figuranten vrijwilligers zijn van de Koggewerf. Zij zouden instemmen met de beoogde muurschildering.
De Kamper knipoog in de historische context van het tafereel zou een ‘temborietje’ zijn in een middeleeuwse bierpul.
Het college wijst op het belang om, door het realiseren van de muurschildering, de beleving van de Hanzeperiode meer beleefbaar maken in de binnenstad en hiermee aan te sluiten op de grotere, gezamenlijke promotie van veertien Hanzesteden. Als Kampen geen muurschildering aanbrengt, zou dat “geen recht doen aan het gezamenlijke promotieverhaal van meerdere Hanzesteden”.


De beoogde Hanzeschildering op de zijgevel van Broederstraat 25 in de Kamper binnenstad (impressie: gemeente Kampen)