Afbeelding
Foto: Tennekes

Opnames Struikelstenen in Muziek gestart in De Muziekbrouwerij

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Afgelopen vrijdag zijn de opnames voor de liedjes van het project ‘Struikelstenen in Muziek’ gestart. Na een succesvolle crowdfunding kon de Stichting Struikelstenen in Muziek na lange tijd van voorbereiding eindelijk het startschot geven voor deze eerste stap. In De Muziekbrouwerij, de studio van Ton Kerkhof, hebben Bauke Bakker, Geert Leurink, Serge Bredewold en Gertjan van der Weerd de basis opgenomen voor de eerste 16 liedjes.

Kampen kent 26 locaties waar struikelstenen, oorspronkelijk genaamd Stolpersteine, liggen. “Stolpersteine” is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen liggen vlak weggewerkt in het trottoir en bevatten de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van slachtoffers. Voor Struikelstenen in Muziek zijn samenwerkingen tot stand gekomen tussen tekstschrijvers, verhalenvertellers, songwriters en uitvoerende musici. Het resultaat bestaat uit 26 muzikale composities die het achterliggend verhaal van de slachtoffers ten gehore brengen. De muzikale productie is in handen van Ton Kerkhof en Marco Hulsebos. 

De liedjes en verhalen zijn geschreven door een grote groep creatieven die in Kampen wonen of in Kampen zijn opgegroeid. De teksten en composities komen van de hand van Astrid de Jong, Baruch da Costa, Bas Nijhof, Bauke Bakker, Berry Wezenberg, Brigitte Wolthuis, Daan Kerkhof, Geert Leurink, Gertjan van der Weerd, Gooswijn W. van Rees, Harald van de Haar, Henk Jans, Herman Broers, Iris Boter, Jac Ruiten, Jan Liefting, Joyce Krukkert, Klezmer Orkest, Linda Westera, Marcel Kalter, Marco Hulsebos, Mozes van Rees, Niels Kater, Patrick Broekema, Remi Mateboer, Robin Abma, Serge Bredewold, Ton Kerkhof, Vincent Corjanus en Wouter Berns.

De 26 composities vormen tezamen een muzikaal monument voor de in Kampen gevallen slachtoffers van het nationaalsocialisme. Dit monument wordt online zichtbaar middels diverse interactieve uitingen. Ook is het op de streamingdienst te vinden en wordt er een dubbel CD geproduceerd. De presentatie van het project staat gepland in de Stadsgehoorzaal op 17 april 2023, de dag dat Kampen in 1945 bevrijd werd.

Nick de Vries