Afbeelding
Foto: Bron: Eerste Kamer.

Theo Rietkerk (CDA) gaat door in Eerste Kamer

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN –Theo Rietkerk uit Kampen staat op de vijfde plek van de advieslijst van het CDA voor de Eerste Kamerverkiezingen. Hij is een van de zittende senatoren op de lijst, die een mooie mix van frisse nieuwkomers en ervaren kandidaten bevat. Rietkerk gaat graag door met het bewaken van de kwaliteit van wet- en regelgeving in de Eerste Kamer en zijn inzet voor een efficiëntere uitvoering.

Theo Rietkerk werd halverwege 2019 geïnstalleerd als senator namens het CDA. Het werd zijn derde functie binnen de politiek; tussen 1998 en 2003 was Rietkerk lid van de Tweede Kamer voor het CDA en daarna was hij elf jaar gedeputeerde van de provincie Overijssel. Nu het Landelijk Bestuur en de Verenigingsraad van het CDA op 14 december de advieslijst hebben vastgesteld, lonkt een nieuwe periode voor Rietkerk als Eerste Kamerlid.

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is in tegenstelling tot zijn eerdere betrekkingen een deeltijdfunctie; Rietkerk combineert het met zijn baan als voorzitter van het College van Bestuur van de Landstede Groep. “Op de dinsdagen reis ik naar Den Haag voor de wekelijkse vergaderingen en debatten. Het is onze taak in de Eerste Kamer om de wetgeving te verbeteren en het overzichtelijker te maken voor burgers en ondernemers. Daar kan ik iets aan toevoegen.” 

De fractie van het CDA heeft zich de afgelopen jaren in de Eerste Kamer ingezet voor onder andere het blijven koppelen van de AOW aan de verhoging van het minimumloon, het schrappen van het leenstelsel voor studenten, het verminderen van regels voor het midden- en kleinbedrijf, het verlagen van huren en het verlengen van contracten voor agrarisch natuurbeheer. Rietkerk: “Hierdoor heb ik iets kunnen betekenen voor zowel ouderen, jongeren, ondernemers als boeren.”

Rietkerk benadrukt dat de Eerste Kamer de uitvoering en handhaving van wetten en regels moet bewaken. “De Tweede Kamer is voor het politiek-inhoudelijke debat. Krijg ik een politiek-inhoudelijke vraag, dan zet ik die door naar Tweede Kamerlid Hilde Palland. Wat voor de inwoners voor Kampen speelt, zet zij op de Haagse agenda. En dat doet ze goed, vind ik. Politiek-inhoudelijke vragen over Overijssel of Kampen deel ik met de fracties van CDA Overijssel en CDA Kampen, die dat voortvarend oppakken.”

De advieslijst voor de Eerste Kamerverkiezingen wordt nu naar de lokale CDA-afdelingen gestuurd. De stemming binnen de afdelingen bepaalt hoe de definitieve lijst eruitziet. De lijst wordt bekrachtigd op het partijcongres van het CDA op 4 februari. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 15 maart. De nieuwe Statenleden kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer op 30 mei.

Nick de Vries