De bundel van Marcel Kalter.
De bundel van Marcel Kalter. Foto: Aangeleverd.

One Love

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Marcel Kalter uit IJsselmuiden)
Weer geen wereldkampioen. Best jammer. Want Louis had het ons een beetje beloofd. Op het veld hebben we geen indruk kunnen maken. Buiten het veld des te meer. We zijn al een tijdje weg. Maar de Qatarezen bibberen nog steeds. Het komt niet door de kou van de airco’s in de stadions. Nee, het One Love speldje van minister Conny Helder van Sport is de boosdoener. One Love staat voor liefde voor iedereen. Dus tegen alle vormen van discriminatie. De One Love armband moest het tijdens dit WK in eerste instantie doen. Maar die mochten de aanvoerders niet dragen. Het One Love speldje werd tijdens de wedstrijd Nederland-Qatar dus de uitkomst. De hoogste minister van Qatar beantwoordde haar statement met een Free Palestinaband. Het hele stadion meteen in rep en roer? Nee, natuurlijk niet. Ik denk dat onze minister meer indruk had gemaakt als ze het speldje als zichtbare tepelpiercing had gedragen.

Een statement hadden we kunnen maken door het toernooi te boycotten. Gewoon drie keer voetballen in Qatar. Nu niet, dan niet en nooit niet. Maar wat bereik je daarmee? Ik denk helemaal niets. Tenzij de hele wereld had besloten om Qatar als organisator links te laten liggen. Dat gebeurt toch niet. Nooit. Omdat de belangen voor sommige landen te groot zijn. Het draait in de wereld namelijk nog steeds om geld, macht en seks. Geld hebben ze in Qatar in overvloed. En dan heb je vanzelf macht in deze wereld. Zo werkt dat nou eenmaal. Dat kunnen we als individu niet veranderen. De minister van ons kleine kikkerlandje ook niet. Zelfs niet met een One Love armband of speldje.

Het is de kunst om je als mens alleen maar druk te maken om dingen die je kunt beïnvloeden.

Het is de kunst om je als mens alleen maar druk te maken om dingen die je kunt beïnvloeden. De rest is bijzaak. Daarbij moet je jezelf niet overschatten. Vooral als je andere mensen mee moet krijgen,

valt het niet mee. Je kunt een ander namelijk niet veranderen. Dat kan ie alleen zelf. En alleen als ie het echt wil. Ziet een ander de noodzaak van een verandering niet in, dan gebeurt er niets. Helemaal niets. In Qatar lachen ze om het speldje van minister Helder. En laten we eerlijk zijn, het maakt toch ook geen indruk?

De betekenis van een statement maken is volgens het internet: een boodschap uitdragen of een duidelijke, krachtige uitspraak doen. Dat doe ik met mijn columns. Ik geef mijn mening. Op mijn manier. Het is onderdeel van mijn persoonlijke missie om de wereld binnen mijn invloedsfeer elke dag een beetje mooier te maken. Maar ik heb niet de illusie dat ik hiermee een groot deel van Nederland verander. En dat hoeft ook niet. Iedere glimlach of positieve verandering, die een van mijn columns veroorzaakt, zie ik als pure winst. One Love begint namelijk bij jezelf. Het zit niet in een armband of een speldje. Het zit in alle mensen. Dus ook in jou. Laat het maar zien.

Nick de Vries