De bundel van Marcel Kalter.
De bundel van Marcel Kalter. Foto: Aangeleverd.

Humor met een Boodschap: Hen of ‘hunnie’?

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter)

De mannengriep. Niet zomaar een griepje. Als je die onder de leden hebt, ben je goed de sjaak. Natuurlijk heb je grote kans op hoofd- en keelpijn, een loopneus en koorts. Maar er is meer. Veel meer. Je wilt namelijk de hele dag in bed of op de bank liggen. Je bent zo ziek, dat je alleen maar kunt opstaan om naar de wc te gaan. Aandacht en verzorging zijn het beste medicijn. Het liefst 24 uur per dag. En je bent zielig. Heel zielig. Daar kun je als man niets aan doen. Dat is nou juist het effect van die mannengriep. Vrouwen begrijpen daar niets van. De vrouwengriep is veel milder. Vrouwen kunnen met zo’n griep vaak alles blijven doen. Maar goed dat alle vrouwen immuun zijn voor de hardnekkige mannengriep. Zo lijkt het toch een beetje eerlijk verdeeld. Vrouwen kunnen zwanger worden en kinderen baren. Mannen moeten dealen met die zware griep, die elke dag boven hun hoofd hangt.

Gelukkig hebben we nog geen vogelgriep. Begin november is op een pluimveebedrijf in Limburg bij een paar hennen vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van de ziekte tegen te gaan hebben ze de 94.000 hennen allemaal gedood. Gewoon allemaal. Eén hen heeft het. En hoppa, dan gaan ‘hunnie’ er ook aan. Je bent dus veroordeeld tot de dood. Of je die griep nu hebt of niet. En weet je wat de grap is? We schrikken niet meer van dit soort berichten. Nemen het ter kennisname aan. Natuurlijk is er weer een oplossing. Vaccineren. Maar net als bij het coronavirus zijn hier ook voor- en tegenstanders van deze maatregel. 

Stel dat één man de kracht zou hebben om met de mannengriep onder de leden naar het stadion te gaan. Je kunt het je bijna niet voorstellen. De kans dat-ie met de afstandsbediening op de bank ligt, is namelijk veel groter. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Het is zo’n diehard supporter. Die ten koste van alles geen wedstrijd van zijn cluppie wil missen. Een oplettende toeschouwer ziet dat die man ziek is. Je ziet ‘m al denken. Shit, dit is meer dan een verkoudheidje. Als het maar niet die besmettelijke mannengriep is? Hij houdt z’n mond. Doet net of z’n neus bloedt. Uit ervaring weet hij dat de kans bestaat dat het hele stadion preventief wordt geruimd. Alle mannen zijn dan de klos. De vrouwen mogen lekker naar huis. De kinderen ook. Behalve de jongens met de baard in de keel. Die zijn al vatbaar voor deze griep.

Natuurlijk is dit onzin. Gelukkig maar. Het vreemde is dat we met dieren wel zo omgaan. Met levende wezens. Ik ben geen vegetariër. Tegen een malse biefstuk of een lekker kippenboutje zeg ik geen nee. Maar om gezonde dieren zomaar te doden? Als ik wist dat ik 94.000 gezonde hennen naar een andere wereld zou moeten helpen, zou ik me ziekmelden. De mannengriep? Nee. Gewoon ziek van verdriet.

Nick de Vries