Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Humans of Kampen deel 2: Aart

Algemeen

‘Wacht, dan moet ik wel even een sigaar aansteken.’ Aart en zijn sigaar. En niet zomaar een sigaar. Aart is namelijk melangeur. Dat betekent dat hij de tabak kiest voor de sigaren. Die tabak komt van ver: Cuba, Sumatra en Java.

‘Het was eigenlijk toeval dat ik dit werk ging doen. Maar ik heb de hele wereld over gereisd. Het is een mooi ambacht, sigaren maken. En het is te triest voor woorden dat het kapot gaat. Wist je dat er ooit in Kampen meer dan 100 fabriekjes waren waar sigaren werden gemaakt? Het wordt steeds moeilijker voor kleine bedrijven om te blijven bestaan. Nu hebben ze weer iets bedacht met QR-codes. Alles moet gevolgd kunnen worden. Tegen smokkel. Maar dat is onzin, want sigaren worden niet gesmokkeld. Sigaretten wel. De mensen die de regels bedenken staan niet met de poten in de modder, die weten er niets van.’

En Aart neemt nog een trek van zijn sigaar. Hij geniet er zichtbaar van.

Humans of Kampen

Dit verhaal hoort bij een serie: Humans of Kampen. Wil je ook helpen om de serie te maken? Kom dan naar de gratis workshops! In 3 bijeenkomsten leer je een interview schrijven of een mooie foto maken. Samen maken we dan portretten van zo veel mogelijk mensen in Kampen. We starten op woensdag 1 februari. Meer informatie vind je op bibliotheekkampen.nl – klik op ‘agenda’ en typ in de zoekbalk ‘humans’.

Nick de Vries