Alwin Pleijter en Martien van 't Hul tijdens de uitslagenavond op het Provinciehuis te Zwolle
Alwin Pleijter en Martien van 't Hul tijdens de uitslagenavond op het Provinciehuis te Zwolle (foto: Maarten van Gemert)

BBB overtuigend winnaar bij voorlopige uitslag in Kampen

Algemeen

KAMPEN - Met 24,6 procent van de stemmen is de BoerBurgerBeweging (BBB) overtuigend de grootste bij de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Kampen. De nieuwkomer laat alle andere partijen ver achter zich. Op nummer twee volgt de ChristenUnie met 14 procent van de stemmen, 4,8 procent minder dan vorig jaar.

Het CDA verliest ook flink wat stemmen, van 13,2 procent naar 7,8 procent. De grootste daling van het aantal stemmen in Kampen is te zien bij Forum voor Democratie, dat 9,3 procent naar beneden gaat tot 3,1 procent van de stemmen. Nieuwkomer JA21 krijgt 3,8 procent van de stemmen. Deze partij is opgericht uit onvrede met de gang van zaken binnen Forum voor Democratie door Joost Eerdmans en Annabel Nanninga die de partij de rug toekeerden.

Voor BBB waren ook twee Kampenaren, Marlien van ‘t Hul en Alwin Pleijter, verkiesbaar. Pleijter reageerde verrast op de uitslag: „Onwerkelijk. Maar we pakken de handschoen op. We zijn klaar om aan het werk te gaan.” Van ‘t Hul voegde daaraan toe: „Wij willen verandering. Blijkbaar wil heel Overijssel dat!”

Landelijk is BBB met vijftien zetels de grote winnaar. In Overijssel stemde 31 procent van de stemmers op de partij. In Drenthe stemden de meeste stemmers op de partij ruim 33.5. procent. Landelijk lag dat niveau op 21.2 procent. In Groningen (10 procent), Noord-Holland (13,5 procent) en Zuid-Holland (13.5 procent) stemden de minste stemmers op BBB. 

Het landelijke opkomstpercentage staat nu op 57,5, vier jaar geleden was dat 56,2 procent. In Kampen ging in 2019 64,9 procent van de stemgerechtigden stemmen. Dit jaar was dat 70,1 procent.

De definitieve uitslag wordt bekend op 30 mei.


Tiemen Jan van Dijk (VVD) en Alwin Pleijter (BBB) wachen gespannen de uitslag af (foto: Maarten van Gemert)

....