Presentatie op het Koeplein van (bijna) alle Kamper kandidaten
Presentatie op het Koeplein van (bijna) alle Kamper kandidaten (foto: Richard Tennekes)

Stemmen we vandaag voor onze stad en provincie? Een overzicht van Kamper kandidaten en campagnes.

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – De verkiezingscampagnes zijn ten einde. Het woord is vandaag voor één moment aan de kiezer. Een overzicht van alle kandidaten uit gemeente Kampen voor provincie en waterschap vindt u hier. Daarin staan links naar de elf Kamper kandidaten van acht partijen die we de afgelopen weken uitgelicht hebben. En er werd natuurlijk veel campagne gevoerd.

In de voorbije campagneweken wisten diverse volksvertegenwoordigers Kampen te vinden, van Eerste Kamerleden tot kandidaten voor het waterschap. Aan de keukentafel, in het buurthuis en natuurlijk op straat werden ervaringen, meningen en standpunten uitgewisseld. Vandaag, woensdag 15 maart 2023, velt de kiezer zijn, haar of diens oordeel over de vele beleidsmogelijkheden die de afgelopen weken zijn geschetst. Meteen daarna is zijn, haar of diens rol uitgespeeld en gaan de (in)formateurs aan de slag. Diverse huidige of aanstaande volksvertegenwoordigers kwamen naar Kampen of één van de kernen om hun verhaal te doen.

Keukentafel
De SGP was er vroeg bij in de campagnetijd en hield maandag 20 februari een lange campagnedag met veel bezoeken. Onder andere Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid, en Arie den Uijl, waterschapskandidaat, waren de hele middag en avond erbij. De kandidaten voor de provincie, Co Florijn en Eibert Spaan, gaven ook acte de presence.
Eerst werd het gezelschap verwelkomd op het Hoornbeeck College waar, na enkele gastlessen aan leerlingen, een lunch volgde met de directie. Vervolgens toog het gezelschap naar Kamperveen. Aan de keukentafel van melkveehouder Jan de Groot vond een open gesprek plaats. De Groot had enkele collega’s uitgenodigd waardoor er met melkveehouder Gerrit Olieman uit Zalk ook een zogeheten PAS-melder aan tafel zat.
Het bedrijfsleven kwam aan bod met een bezoek aan Wanpla op industrieterrein N50. Daar sloten ook andere ondernemers uit de eigen achterban aan. ’s Avonds volgde er tenslotte in de aula van het Hoornbeeck College een debat plaats over de ”landelijke en plaatselijke politieke praktijk”.


Keukentafelverkiezingscampagnebijeenkomst aan de Dompeweg in Kamperveen (foto: Maarten van Gemert)

Neomarxisme
Vrijdagavond 24 februari besprak Freek Jansen in een lezing over de Frankfurter Schule de invloed van het neomarxisme. Het Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie ging met veel kennis van zaken diep in op de materie en geschiedenis. Hierboven wordt in de inleiding geschreven over ”zijn, haar of diens oordeel en rol”. De geslachtsneutrale toevoeging ”diens” is een voorbeeld van de doorgeslagen politieke correctheid op links, aldus Jansen.
Naar zijn mening ”worden op steeds jongere leeftijd onze kinderen geconfronteerd met de ideologische LHBT-agenda”. Leraren en journalisten zouden enkel nog verzekerd van hun baan zolang ze deze ideologie onderschrijven. De Duitse sociologische en filosofische stroming van het Institut für Sozialforschung, beter bekend als De Frankfurter Schule, ontstond in de eerste helft van de vorige eeuw. Ze concentreert zich op de maatschappijkritische, neomarxistische, kritische theorie, een onorthodoxe voortzetting van het marxisme in combinatie met onder andere de psychoanalyse van Sigmund Freud.
De lezing bij Abdij 1472 werd kort ingeleid door Annelies Strikkers, kandidate voor de Provinciale Staten van Overijssel. Eerder sprak ze uitgebreid met De Brug voor de artikelserie ’Kamper coalitie’. Lijsttrekker Remco Roelofs was speciaal voor het interview op en neer gekomen vanuit het oosten des lands. Voor Roelofs en Strikkers draait het om waarheidsvinding.


Statenkandidate Annelies Strikkers en Kamerlid Freek Jansen in Abdij 1472 (foto’s: Maarten van Gemert)

Boerburgerbelangen
Een week later was iedereen uitgenodigd in MFD ’An der Steege’ in Zalk om te komen bbbuurten met kandidaten van de BoerBurgerBeweging (BBB). Zoals bij de SGP-bijeenkomst de waterschapskandidaat Den Uijl aanwezig was en goede kennis van zaken bleek te hebben, zo was in Zalk BBB-waterschapskandidaat Hans Ringnalda aanwezig. Hij kwam eerder in het nieuws met een lijvig boekwerk over kippenziekten dat hij vorig jaar op Kampereiland presenteerde.
Ringnalda ageert onder andere tegen de tarieven van ’ons’ waterschap WDODelta dat hogere waterbelastingen oplegt dan de ons omringende waterschappen. Naast lijstrekker voor de provinciale verkiezingen Carla Evers namen ook Ilona Lagas, kandidate voor de Eerste Kamer, en Nicole Koks, kandidate voor het waterschap, deel aan het forum. Dat werd geleid door Maurits von Martels die overgestapt bleek te zijn van het CDA naar de BBB. Vooralsnog stelt hij zich niet verkiesbaar, liet de politicus èn melkveehouder desgevraagd weten. Ofschoon BBB een nieuwe partij is, bleek tijdens het forum en de voorstelronde dat er veel ervaring en kennis in de kandidaten schuilt.
Dat geldt ook voor de Kamper kandidaten voor de BBB, die vanzelfsprekend present waren in Zalk. Eerder sprak De Brug met Martien van ‘t Hul en Alwin Pleijter op hun agrarische bedrijven in het buitengebied van Zalk. Pleijter heeft ook veel contacten over de provinciegrens, waar hij tegenaan woont. Hij had enkele mensen uit Gelderland uitgenodigd. Voor hen werd Sanne Riphagen gesuggereerd om op te stemmen. De jonge boerin uit Heerde weet van wanten en heeft een duidelijk adagium: ”Ook in de stad levert BBB het boerenverstand.”


Kandidaten en Kamerlid in het buurthuis van Zalk (foto: Maarten van Gemert)

Linkse wolk
In een poging om een klassieke tweestrijd te ontketenen, hebben premier Rutte en vroegere minister Schippers, nu VVD-kandidate Eerste Kamer, gewaarschuwd voor de ”linkse wolk”: GroenLinks en PvdA. Deze ’linkse wolk’ kwam maandag 27 februari naar Kampen in de personen van Mei Li Vos, Eerste Kamerlid voor de PvdA, en beider fractievoorzitters in Provinciale Staten van Overijssel, Annemieke Wissink (PvdA) en Lucas Brinkhuis (GroenLinks). Ze hadden geluk dat het Kamper lijntje reed waardoor ze Kampen konden bereiken. Over de vele uitval van de treinverbinding vroegen ze in een petitie aandacht. Een groep van zo’n twintig mensen pakte het ouderwetse handwerk op door te flyeren in de Oudestraat en voorbijgangers aan te spreken.
De afgelopen weken hebben zo de inwoners van gemeente Kampen kennis kunnen maken met hun, al dan niet potentiële of aanstormende, volksvertegenwoordigers. Uit alle lagen van de bevolking en uit alle gremia van de overheid. Namens enkele van de negentien partijen die bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel meedoen. De keuze is reuze.

Attributen van de ‘linkse wolk’ bij de Kamper koe (foto: Maarten van Gemert)

...

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05