Opnieuw verlenging tbs aanstaande van moordenaar Ceciel Bot, maar einde lijkt in zicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De tbs-maatregel van de man die in 1989 studente Ceciel Bot in Kampen vermoordde, duurt naar verwachting nog zeker twee jaar. Maar inmiddels lijkt het einde in zicht voor de man die enkele jaren terug nog onbehandelbaar leek.

Duncan van B. reageerde voorzichtig op de complimenten die de voorzitter hem maandag gaf op de zitting waar de verlenging van zijn tbs-maatregel aan bod kwam. De nu 52-jarige man was 19 jaar oud toen hij werd veroordeeld voor de moord op en het verkrachten van de studente in 1989. Ook werd hij veroordeeld voor twee verkrachtingen in Hoorn, waar hij destijds woonde. Enkele jaren terug leek hij uitbehandeld en was een terugkeer in de maatschappij iets waar eigenlijk niet meer aan werd gedacht. Overplaatsing naar een andere kliniek deed wonderen. Maandag bleek dat Van B. opnieuw flinke stappen heeft gezet. ‘’Ik had begeleid verlof en ik zit nu in de fase van onbegeleid verlof’’, zei hij tegen de voorzitter.

Van B. kon nog weinig zeggen over hoe hij zelf zijn toekomst ziet, op het moment dat hij definitief de banden met de kliniek mag verbreken. “Belangrijk is dat ik werk heb. En dat ik daarna eens wat kan drinken met collega’s.’’ De deskundige van de kliniek zei op de zitting in Zwolle dat het niet raar is dat hij zo voorzichtig is over zijn toekomst. Gezien de al lange duur van zijn behandeling die bovendien aanvankelijk nogal tumultueus verliep is het voor hem ‘eerst zien, dan geloven’.

“Hij is opgegroeid binnen het tbs-systeem en dan kun je een idee hebben van de maatschappij maar de werkelijkheid zal anders zijn’’, zei ze. Daarom wil de kliniek hem in kleine stapjes laten wennen aan die nieuwe werkelijkheid voor hem. De kliniek en andere experts adviseerden een verlenging van de tbs met twee jaar. Dat is ook wat de officier van justitie eiste.

De raadsman van Van B. zei dat zijn cliënt al akkoord is met de verlenging van zijn tbs-maatregel met twee jaar. Het oordeel van de rechtbank volgt op 5 juni.

Nick de Vries