Afbeelding
Foto: Leonard Walpot

CDA-leider Bontenbal vult Bovenkerk met orgelklanken

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Henri Bontenbal, beoogd lijsttrekker van het CDA voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, heeft vrijdag 15 september een bezoek aan de Bovenkerk gebracht. In bijzijn van Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA) werd Bontenbal bijgepraat over de kosten van de restauratie van de kerk. Daarnaast mocht Bontenbal even spelen op het beroemde Hinsz-orgel. “Een jongensdroom.”

Hij vindt zichzelf niet de beste organist, maar hij vindt het wel prachtig om op een orgel van deze omvang te mogen spelen. CDA-leider Henri Bontenbal is bescheiden over de klanken die hij uit het beroemde Hinsz-orgel van de Kamper Bovenkerk heeft laten komen. Met Jan Quintus Zwart als registrant en Tweede Kamerlid Hilde Palland, raadslid Jacolien van de Wetering en raadslid Henk Selles (allen CDA) als aandachtige toeschouwers. De ogen van Bontenbal glinsteren. “Het was een jongensdroom om op misschien wel het mooiste orgel van Nederland te mogen spelen.”

Henri Bontenbal trekt momenteel door alle provincies van Nederland, waar hij werkbezoeken aflegt en in gesprek gaat met CDA-leden. In dat programma paste ook een bezoek aan de Bovenkerk in Kampen. Een unieke kans voor fervent organist Bontenbal om op het Hinsz-orgel te spelen. Maar ook een mogelijkheid om met de CDA-leider te spreken over het geld dat nodig is voor het opknappen van de monumentale kerk. Bontenbal kent de problematiek. “Mijn fractiegenoot Hilde Palland spreekt in Den Haag vaak over het behoud van deze kerk en het orgel. Ze is een echte ambassadeur van Hanzestad Kampen, waar ze vandaan komt.”

Momenteel is al 1,7 miljoen beschikbaar voor de restauratie van de kerk, maar dat is nog niet genoeg. Tweede Kamerlid Hilde Palland klom daarom medio februari al in de pen. Zij stelde schriftelijke vragen aan de staatssecretaris, samen met collega-Kamerlid Stieneke van der Graaf. In oktober moet duidelijk worden of Den Haag een financiële bijdrage gaat leveren. Henri Bontenbal: “Het is belangrijk dat prachtige monumenten zoals de Bovenkerk en het orgel behouden blijven. Dat is natuurlijk niet gratis. Maar alles wat van waarde is, dat kost geld om te onderhouden. Als CDA gaan we ons ervoor inspannen.”