David van den Beld heeft een enorm kerstdorp gebouwd in een winkelpand aan de Oudestraat
David van den Beld heeft een enorm kerstdorp gebouwd in een winkelpand aan de Oudestraat (foto: Maarten van Gemert)

Grootste kerstdorp in de regio te bezichtigen in de Oudestraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – In de Kamper binnenstad is een enorm kerstdorp verrezen, halverwege de Oudestraat bovenstrooms. ”Het grootste kerstdorp van de wijde regio”, volgens David van den Beld. Hij is weken bezig geweest met de opbouw. Dit jaar voor het eerst in een winkelpand in het centrum. Nu Sinterklaas huiswaarts gekeerd is, zijn de deuren van het pand opengegaan en is het kerstdorp vrij te bezoeken..

Een typisch geval van een uit de hand gelopen hobby. Zo zou je het kerstdorp van David van den Beld kunnen typeren. De cameraman van Media Groep Kampen is al drie weken druk met de opbouw. Op een vlak van negen bij tweeëneenhalve meter staan meer dan 200 huisjes opgesteld. Inclusief treinspoor, bergen, skipiste, verlichting en muziekdeuntjes.

Binnenstad
Rondom het kerstdorp organiseert de BOK (Binnenstad Ondernemers Kampen) enkele activiteiten onder aanvoering van Michiel de Groot. Hij heeft de Kerstman (Bertus Krabbe) gestrikt die op bezoek zal komen. In de kerstwinkel zullen kerstbomen het hoogtepunt vormen waarin alle kinderen een persoonlijke kerstwens mogen hangen. Gosse Noppert (PVGZ) stelt het pand van ’geWOON!’ op numer 74 beschikbaar.
Van den Beld bouwde zes keer eerder het kerstdorp op bij bejaardenhuis De Vijverhof, waar zijn vrouw destijds woonde. Twee jaar geleden verrees het kerstdorp bij Winkelcentrum Penningkruid dat burgemeester Sander de Rouwe opende. Vorig jaar kon hij geen geschikte locatie vinden. Op uitnodiging van BOK gaat hij nu naar de Oudestraat voor meer ruimte en bekendheid.

Groots
Van den Beld begon met vijf kersthuisjes in de vensterbank bij hem thuis. Dat werden er tien en nu vormen ruim tweehonderd huisjes een enorm kerstdorp. Alles is gaandeweg aangeschaft: honderd sinaasappeldozen vol huisjes en toebehoren en ruim veertig stekkerdozen voor de (sfeer)muziek en dito verlichting.
Als David van den Beld niet bezig is met opnames, is hij wel aan het knutselen. Ooit met modelspoorbouw en nu zorgt hij in het centrum voor kerstsfeer. Menige voorbijganger kijkt al nieuwsgierig naar binnen. Dat zal ras toenemen. Van den Beld hoopt dat mensen van heinde en verre komen kijken in de Kamper binnenstad naar het enorme kerstdorp.


Het enorme kerstdorp in de Oudestraat heeft ook een skipiste (foto: Maarten van Gemert)

..