Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Jacolien van de Wetering-De Groot van de CDA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Jacolien van de Wetering-De Groot van de CDA-fractie. Foto: Herman IJssel

Raadspraat CDA: Een goede buur is beter dan een verre vriend

· leestijd 1 minuut Algemeen

‘Noaberschap’ is een woord dat je tegenwoordig vaak leest. Zelfs in de Randstad is het woord inmiddels bekend. Soms is het net alsof we iets nieuws uitgevonden hebben. Maar noaberschap (of nabuurschap) bestaat al heel lang. Dat lijken we wel eens te vergeten.

Wat ook wel eens vergeten wordt, is dat noaberschap niet vrijblijvend was (en is). Het wordt in onze omgeving niet voor niets ook wel ‘burenplicht’ genoemd. In de dorpen, maar ook in stadswijken keken de mensen naar elkaar om. Als er een koe in de sloot zat, kwam de buurman helpen om de koe eruit te halen. Bij rouw- of trouwgelegenheden kwamen de buren helpen. De buurvrouwen zorgden bijvoorbeeld voor koffie en broodjes. Ook tegenwoordig zien we (gelukkig) nog steeds dat buren omzien naar elkaar. In contact zijn en in verbinding staan met anderen is namelijk van fundamenteel belang voor ieders geluk.

Afgelopen week heeft de gemeenteraad de Meerjarenstrategie Sociaal Domein vastgesteld, met voornemens en verwachtingen richting 2040. Toepasselijk, zo aan het begin van het nieuwe jaar. Het sociaal domein omvat alle aspecten van het leven waarin mensen met elkaar in contact komen en waar zorg en ondersteuning nodig kunnen zijn. Vanuit de gemeente, maar ook vanuit de samenleving zelf. 

Het CDA wil graag dat iedereen meedoet, dat iedereen zich onderdeel voelt van de maatschappij. Wanneer dat niet alleen lukt, dan door een helpende hand van een ander. Voor mij persoonlijk leest zo’n visie als het leven in een dorp. Het dorpshuis als plaats van ontmoeting voor rouw- en trouwgelegenheden. Of voor bejaardenmiddagen. De plek waar ook verenigingen en sportclubs gebruik van maken. Onderschat hun rol in het sociaal domein niet.

Het CDA is een groot voorstander van sport en bewegen. Het zorgt voor plezier, stimuleert een goede gezondheid en draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het is mooi dat ieder jaar opnieuw ‘meer sporten’ als een van de goede voornemens genoemd wordt. We weten vanuit onderzoek dat de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen ruim 2,5 keer zo groot zijn dan de investeringen. Investeren in sport en bewegen loont dus! Ook in de meerjarenstrategie was een mooie rol weggelegd voor sport en bewegen.

Kampen is een gemeente met veel verenigingen, vrijwilligers, kerken, dorpshuizen. We zien veel mooie initiatieven in de stad en in de dorpen die gericht zijn op het ontmoeten van elkaar, omzien naar elkaar. Die kracht en creativiteit komt vanuit de inwoners zelf. Al eeuwenlang. Verstevig als gemeente wat er al is. Ondersteun, faciliteer. Maar durf ook vertrouwen te geven. Zo geven we een goede invulling aan Samen Durven Doen!

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.