Afbeelding
Foto: aangeleverd.

Oprichtster Ria Van Dijkhorst - van Heijst vertelt over nieuwe koers van koor

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Gospelkoor Higher Level uit Kampen stopt ermee. Eind juni is het slotconcert. Het koor gaat verder op projectbasis onder de naam Gospel op maat. “De eerste aanvraag is al binnen”, zegt oprichtster en dirigente Ria Van Dijkhorst – van Heijst. 

Muziek tijdens een dankdienst, bij een verjaardag of op een vijfentwintigjarig huwelijksjubileum. Gospel op maat zorgt ervoor met een solist, een groepje van vier of juist meer. Per project worden zangers of zangeressen gezocht die gedurende korte tijd samen oefenen en dan eenmalig een uitvoering verzorgen. “Het was een hele stap, waar ik jaren over heb nagedacht, ‘zegt Ria over het besluit, te stoppen. “Sommige leden van het koor waren verontwaardigd of zelfs boos toen ik mijn besluit meedeelde en dat snap ik ook wel. Maar we hebben nu eenmaal met een aantal actuele ontwikkelingen te maken waardoor het steeds lastiger wordt, de tweewekelijkse koorrepetities te houden. In heel Nederland is onder koren dezelfde trend aan de gang. Zo hebben we te maken met het verschijnsel dat mensen zich niet graag meer voor langere tijd ergens aan binden. Veel leden zijn drukbezet, ze kunnen niet altijd meer op repetities en uitvoeringen komen, bijvoorbeeld doordat ze op de kleinkinderen passen of al vroeg in het jaar op vakantie gaan. Het is tijd om het over een andere boeg te gooien. Overigens was ik eerst van plan, helemaal te stoppen.” 

Passie 

Ria (54) heeft het koor zeventien jaar geleden opgericht. “Ik werkte nog in de zorg en zong daarnaast in diverse gospelkoren. Ik deed dat met veel plezier en passie maar miste een zeker niveau. Mijn man zei op een gegeven moment: “Waarom begin je niet voor jezelf?” Ik besloot de dirigentenopleiding te volgen. Normaal doe je er vier jaar over maar ik kon het in twee jaar doen, gezien mijn ervaring. Een verschil met andere koren is dat het niveau net even iets hoger ligt, vandaar de naam Higher Level. Die naam verwijst bovendien naar het Hogere Niveau van Vader, Zoon en Heilige Geest. Ieder lid heeft een microfoon, zodat elke stem goed tot zijn recht komt. Verder houden we altijd auditie.”

Ria is in de huiskamer begonnen. “Maar op een gegeven moment werd het teveel en moesten we een andere oefenruimte zoeken. We repeteren nu in een basisschool. We delen lief en leed en bidden voor elkaar. De meeste koorleden zijn gelovig en hebben net als ik een grote passie voor God. Ik ben christen, geloof in Jezus en draag dat met enthousiasme uit maar je hoeft niet gelovig te zijn om mee te zingen.” 

Evenementen

Higher Level zingt onder meer black gospel, worship Hillsong of liederen uit de Opwekkingsbundel. Het koor heeft meegezongen tijdens grote evenementen met bekende christelijke artiesten als Dwight Dissels en een piratenfestival in Oldebroek. Ook heeft het koor een concert gegeven waarvan de opbrengst bestemd was voor Compassion, dat zich inzet voor kinderen in armoede. Higher Level heeft zich aan deze organisatie verbonden. 

Flexibel

Higher Level heeft een tijdje met een vaste begeleidingsband gewerkt maar verzorgt de muziek nu met ingehuurde krachten. “Die werken eigenlijk ook op projectbasis, net als Gospel op maat het nu gaat doen, “zegt Ria. “Van diverse leden heb ik inmiddels gehoord dat zij de nieuwe werkwijze wel zien zitten. Zij zijn na 23 juni niet meer aan de tweewekelijkse repetities gebonden en kunnen per keer flexibel bekijken of ze aan een bepaald project mee kunnen doen en “ja” of “nee” zeggen. Voor deze mensen pakt de nieuwe werkwijze heel goed uit.” Gospel op maat is inmiddels op zoek naar sponsoren. Ria: “Je bent natuurlijk al sponsor als je een project door ons wilt laten uitvoeren, maar los daarvan kun je ook sponsoren, bijvoorbeeld als bedrijf.” 

Het slotconcert is op zondag 23 juni om 20:00 uur in de Stadsgehoorzaal. Naast oude, bekende nummers worden enkele nieuwe gezongen. Kaarten kunnen worden besteld via www.stadsgehoorzaalkampen.nl en kosten euro 19:50 per persoon. Kijk ook op www.higher-level.nl.