Afbeelding
Aangeleverd.

Erik Neimeijer solo op de planken in Stadsgehoorzaal om Willie Nelson te eren

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Zanger (Bökkers/Lorrainville) en kunstenaar Erik Neimeijer brengt een zeer persoonlijke en oprechte ode aan Willie Nelson. Neimeijer staat op 7 november in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

Neimeijer: “Het wordt echt niet alleen maar country, hoor! Hij speelde ook soul, rock, blues, pop en reggae, dus eigenlijk beslaat de voorstelling het hele scala van Amerikaanse muziek in de volle breedte.”

Je was vanaf het begin gitarist/zanger bij Bökkers. Dan lijkt het theater een hele overgang.

“Ja, dat klopt. Ik was natuurlijk gewend om 120 keer per jaar voor een dampende zaal te staan. Dat was een geweldig groot feest, maar het is ook heel dwingend voor je agenda, er is dan geen ruimte om er iets naast te doen. Ik wilde al veel langer het theater in en ik ben een aantal jaar geleden begonnen met schilderen, en dat begon ook ook steeds beter te lopen. Toen corona ook nog eens onze afscheidstournee van de kaart veegde, ben ik eigenlijk een beetje vanzelf het theater in gerold.”

Je bent ook actief als beelden kunstenaar, wat merken we daarvan in je show?

“Ik heb een aantal doeken speciaal voor de voorstelling geschilderd. Deze illustreren eigenlijk een aantal sleutelnummers die ik speel. Zo krijgt de show wat meer kleur en kunnen mensen meteen kennismaken met mijn schilderijen. Daarnaast is er een aantal schilderijen te zien in de foyer, waardoor het decor eigenlijk doorloopt. Eigenlijk een reizende expositie dus.”

Wat maakt Willie Nelson zo bijzonder in jouw ogen? 

“Willie Nelson (88) heeft een intens leven met 5 huwelijken, afgebrande huizen, faillissementen, hits, drank en drugs geleefd. En hij heeft daarbij een bijna boeddhistische filosofie ontwikkeld, die hij prachtig en eenvoudig in zijn nummers verwoord. Ik volg hem al mijn hele leven op de voet, en wil zijn gedachtegoed en werk graag overbrengen in het theater. Johnny Cash is weer ‘cool’ gemaakt door Rick Rubin, maar Willie is eigenlijk altijd al cool geweest, en dat wil ik in in uitgeklede versie, met piano, gitaar, zang en verhalen laten horen en zien.”

Nick de Vries

Nick de Vries