Afbeelding
Foto: Herman ten Berge.

Hervormd Mannenkoor jubileert met Passie-Paasconcert in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Niek Teune)

KAMPEN – Het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst viert op 8 april zijn 55ste verjaardag met een Passie-Paasconcert in de Bovenkerk. Het koor, dat onder leiding staat van dirigent Freddy Veldkamp, wordt bijgestaan door organist Harry Hamer, pianist Lennart Morée en strijkorkest Erasmus Consort. Kaarten zijn tot en met 7 april verkrijgbaar bij verschillende voorverkoopadressen en via de website van het koor.

Het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst is in 1968 opgericht. In 2023 bestaat het koor dus precies 55 jaar. “Op verschillende momenten gaan wij aandacht schenken aan ons jubileum. Maar dit Passie-Paasconcert – tevens Jubileumconcert - is toch wel een hoogtepunt”, zegt voorzitter Dick Klooster. 

Albumopname

Eerste secretaris Siemen Fuite vult aan: “We gaan dit jaar ook weer een cd opnemen. Daarnaast willen wij graag stilstaan bij het feit dat Freddy Veldkamp nu al 25 jaar onze dirigent is.”Volgens Klooster is het Hervormd Mannenkoor nog steeds een koor dat bloeit, met ongeveer 110 leden. Maar hij erkent ook dat de coronaperiode het koor dwarsgezeten heeft. “Een aantal oudere leden zijn weggevallen en een aantal van hen heeft de draad ook niet weer opgepakt. Maar we hebben tijdens onze afgelopen ledenvergadering ook een paar leden in het zonnetje gezet, die vanaf de oprichting al bij het koor betrokken zijn.”

Jonge mannen 

Fuite: “We zien gelukkig ook dat jonge mannen zich bij ons koor blijven aansluiten. De saamhorigheid is groot. Voor sommige leden is de koorrepetitie toch het hoogtepunt van de week.”Passie-Paasconcert Op 8 april vormt de Bovenkerk het decor van het Passie-Paasconcert van het Hervormd Mannenkoor. Een bewuste keuze, zo licht Fuite toe. “De grotere concerten van ons koor willen wij graag in de Bovenkerk geven. Het is een prachtige kerk qua akoestiek, maar ons koor heeft daar ook een lange traditie.” “De Bovenkerk en het Hervormd Mannenkoor horen wel een beetje bij elkaar”, beaamt Klooster. Tijdens het Passie-Paasconcert gaan zowel het koor als het publiek Jezus volgen op zijn weg van lijden naar kruis, naar opstanding. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor het 55-jarig bestaan van het koor. “Het is een concert waarbij we echt gaan uitpakken”, aldus Fuite.

Kaartverkoop

Kaartverkoop De voorverkoop, die loopt tot en met 7 april, is inmiddels gestart. Kaarten kunnen via de website van het koor, www.hervormdmannenkoor.com, besteld worden voor € 7,50 per stuk. Ook kunnen in IJsselmuiden kaarten gekocht worden bij Schrijver Optiek, Markeresplein 9, en Fruithandel G.J. van Lente, Burgemeester Van Engelenweg 155. In Kampen zijn kaarten verkrijgbaar bij Evangelische Boekhandel De Rank, Oudestraat 17.De kaarten bij de kerk kosten € 10,00 per stuk voor bezoekers vanaf 13 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. De deuren de Bovenkerk zijn om 10.00 uur open. Het concert begint om 19.30 uur.

Nick de Vries