Afbeelding
Aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen: Hé ondernemer: Na hard werken moet je ook hard ontspannen!

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Eén op de acht ondernemers gaat nooit op de vakantie, omdat ze de regie op de onderneming willen behouden. Een grote meerderheid van de ondernemers blijft – eenmaal op vakantie – zich op een afstandje met de zaak bemoeien. Ben jij er ook zo een die altijd maar door jakkert? Heb jij het idee dat je onmisbaar bent? Dan vorm jij een groot bedrijfsrisico. Het grootste kapitaal dat je bezit dat ben je zelf en daar mag je best een beetje zuinig op zijn.

Vakantievieren is gezond
Vakantie is belangrijk! Je wordt er creatiever, productiever en gezonder van. Op vakantie komt er meer rust en ruimte in je brein. Je ziet dingen ineens anders vanuit een ander perspectief en je creativiteit gaat stromen. Je hebt minder verantwoordelijkheden en daardoor vaak minder stress. Je komt vaker aan het aantal uren slaap dat je echt nodig hebt en meer tijd voor jezelf verkleint de kans op hart- en vaatziekten. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn vele malen hoger, dan de kosten die komen kijken bij een weekje “niets doen”.

Relaxed op vakantie
Vind je het lastig om op vakantie te gaan? Plan je vakantie in een periode waarin opdrachtgevers je niet dringend nodig hebben. Laat vaste klanten op tijd weten wanneer je op vakantie bent. Zorg ervoor dat je voor je vertrek de facturen hebt verstuurd. Zo kunnen jouw klanten de factuur betalen terwijl jij op vakantie bent.

Andersom is het natuurlijk ook prettig wanneer je zelf de BTW-aangifte en alle andere rekeningen hebt betaald, voordat je op vakantie gaat. Voorkom dat je achter gaat lopen met betalingen door je betalingen vooruit te plannen via internetbankieren.
Wil je op je vakantie toch beschikbaar blijven voor vragen van collega’s of klanten? Spreek dan met jezelf, collega’s en klanten een tijdstip af waarop je het beste bereikbaar bent en hoe. Maak niet alleen afspraken met je klanten, maar stem ook je beschikbaarheid af met je reisgenoten. Dan kunnen zij daar hun verwachtingen op aanpassen.

Loskomen van je werk
De afgelopen jaren zien we dat het dankzij internet en mobiel steeds lastiger is om echt uit te staan. Terwijl we nog niet eens zo heel lang geleden het nut van een mobiele telefoon niet zagen. Zet je out-of-office mailtje aan en laad tijdens je vakantie je eigen batterij op, niet die van je smartphone.
Door niet – of alleen op gezette tijden – ‘in te checken’, zorg je ervoor dat je even helemaal kunt loskoppelen van je werk. Zet ook je notificaties uit zodat je niet steeds in de verleiding komt om te reageren en ga dingen doen waar je van geniet. Zodat je na je vakantie met frisse energie weer kunt knallen. Geeft het jou voldoening om ook op vakantie met je bedrijf bezig te zijn? Dat kan onder andere door het lezen van boeken en het luisteren van inspirerende podcasts. Krijg je inspiratie of komt er een geweldig idee in je op noteer dit dan gelijk. Maar alleen als jij dit zelf wilt!

En onthoud: “Travel is the only thing that you buy that makes you richer”!

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Nick de Vries

Nick de Vries