Afbeelding
Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: The chickenman

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

In mijn coachingpraktijk vraag ik cliënten direct in het eerste gesprek naar zijn of haar overtuigingen. Sommigen weten dan direct wat ik bedoel, anderen hebben daar wat hulp bij nodig. Velen denken -of menen- dat ze geen overtuigingen hebben, terwijl het er juist dan toch vaak veel blijken te zijn.

Vaak hebben overtuigingen te maken met je verleden. In sektes worden mensen van overtuigingen doordrongen, waardoor ze vervolgens dikwijls in staat zijn de meest gekke dingen te doen. De impact van je gedachten is enorm, maar de impact van je overtuigingen is nog groter.

Een overtuiging is een gedachte waar je bewust of onbewust een gevoel van zekerheid over hebt. Maar hoe ontstaan overtuigingen nou in ons eigen leven? Veelal door ervaringen die we in ons leven opdoen of hebben opgedaan en soms door een hele heftige emotionele ervaring of gebeurtenis.

Dat laatste was het geval bij the chickenman. En dan doel ik niet op Philip Testa, de Amerikaanse gangster met deze bijnaam, noch op een beroemd kiprestaurant in Belgie. 

The chickenman waar ik op doel was een doorsnee Amerikaanse gezinsman die op een dag thuiskomt van zijn werk en, in de buurt van zijn woning, hoge vlammen uit zijn eigen woning ziet slaan. Naarmate hij dichterbij komt, wordt het gegil in de woning van zijn vrouw en kinderen steeds indringender. Er is op dat moment geen redden meer aan en voor zijn ogen verbranden dan ook zijn vrouw en kinderen in hun eigen huis.

Zijn zwager, die vlakbij woont, komt aangerend en ziet de echtgenoot van zijn zus lamgeslagen en als verlamd voor de brandende woning staan. In blinde paniek en uit pure onmacht slaat hij zijn zwager tegen de grond, begint hij onbedaarlijk op hem in te slaan en schreeuwt onophoudelijk: “You’re chicken!”. Dit, omdat zijn zwager in zijn beleving toch immers helemaal niets had ondernomen om zijn eigen vrouw en kinderen te redden.

Die gebeurtenis heeft op de man zoveel impact gemaakt dat hij vanaf dat moment en zijn verdere leven lang alleen nog maar kippengeluiden heeft gemaakt, volledig overtuigd van het feit dat hij immers een kip was!

Dit is natuurlijk een wel heel extreem voorbeeld, maar toch spreekt het tot de verbeelding en maakt het het vooral ook makkelijker om te beseffen en ook begrijpen wat in iemands eigen leven de impact, hinder en beperkingen van overtuigingen zijn of kunnen zijn. En hoe sterker de overtuigingen, hoe groter over het algemeen de impact, hinder of beperkingen. 

Wat zijn jouw eigen overtuigingen?

Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Chris Wiekeraad voorzitter VOC Kampen en NLP Coach.

Nick de Vries

Nick de Vries